szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Jó hír a csokoládérajongóknak: napi egy szelet édes élvezet 39 százalékkal csökkentheti a szívbetegségek és az agyi katasztrófa kockázatát - derült ki egy német orvosi kutatásból.

A vizsgálatot vezető Brian Buijsse szerint a legnagyobb hatást napi 50 gramm csokoládéval érhetjük el. A Buijsse által irányított kutatócsoport nyolc éven át csaknem 30 ezer ember életmódját tanulmányozta Németországban a 35 és 65 év közötti korosztályból, mielőtt erre a felismerésre jutott. A kutatók megfigyelése szerint már egy kis kocka csoki is hasznos lehet. Ha azonban 6 grammal növelték az adagot, az 10 ezer főre vetítve 85-tel kevesebb szívrohamot és agyi katasztrófát eredményezett. Egészségünk megóvására a legjobb a 70 százalék kakaót tartalmazó étcsokoládé.

"A kakaó ígéretes egészségügyi hatásai könnyen a csokoládé habzsolására csábíthatnak, de ügyelnünk kell arra, hogy csak egészséges és kiegyensúlyozott étrend részeként együnk az édességből. A csokoládé kis mennyiségben hozzájárulhat a szívbetegségek megelőzéséhez, de csak abban az esetben, ha felváltja a többi kalóriadús élelmiszert, például a rágcsálnivalókat azért, hogy testsúlyunk stabil maradjon" - idézte a táplálkozástudományi szakembert a sify.com indiai hírportál. A tudósok hangsúlyozzák, hogy 100 gramm csokoládé átlagosan 500 kalóriát tartalmaz, vagyis az édesség mértéktelen fogyasztása túlsúlyhoz, az pedig magas vérnyomáshoz és szívbetegségekhez vezethet.

A csokoládé jótékony hatásának titka a kakaóbabban lévő flavonokban rejlik, amelyekről feltételezik, hogy növelik a vér nitrogén-oxid szintjét, és javítják a véredények működését. A tudósok emiatt úgy találták, hogy magasabb antidioxáns- és kakaótartalma miatt az étcsokoládé hasznosabb, mint a tej- vagy a fehércsokoládé - közölte a kutatás eredményéről szintén beszámoló The Daily Telegraph című brit újság internetes kiadásában.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Szorongás ellen együnk fekete csokoládét?

A magas kakaótartalmú csokoládé mérhetően csökkenti a szorongást, és ez főleg a nagyon szorongó emberekben érvényesül. A legnagyobb csokoládégyár által támogatott vizsgálat eredményét a Journal of Proteome Research közölte.

hvg.hu Gasztro

A tökéletes csokoládé – recept

Édes bűnbeesés avagy a boldogság forrása, mi más is lenne legtöbbünknél, mint a csokoládé. A bennünk szunnyadó Gombóc Artúr azonnal ébredezni kezd a kerek, a szögletes, a gömbölyű, a töltött, a mogyorós, s minden egyéb ehető- iható változat láttán.

hvg.hu Plázs

Nyomós okok, miért együnk csokoládét

Az egyik legkedveltebb ajándék a csokoládé, ezért nem meglepő, hogy az elmúlt hónapban megnőtt a háztartások édességkészlete: a csokimikulások mellett minden bizonnyal akad még néhány tábla fekete- vagy éppen fehércsokoládé. Mi legyen a felhalmozódott kísértésekkel? A dietetikus tanácsai.