szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Minden egyes, a rendszeres mammográfia miatt feleslegesen kezelt nőre további két olyan nő jut, akinek életét viszont megmenti a mellrákszűrési program - közölték szerdán kutatók tanulmányukban, mely újabb adalék a szűrés hasznáról zajló nemzetközi vitában.

A brit kutatók szerint munkájuk - mely ellentmond némely mostanában megjelent vizsgálatnak, ám megerősít másokat - azt bizonyítja, hogy a szűrés előnyei meghaladják azt a hátrányt, hogy olyan tumorokat is kezelnek következtében, melyek nem okoznának problémát. Stephen Duffy kutatásvezető, a University of London munkatársa elmondta, hogy bár a szűrési technikák nem tökéletesek, minden téves esetre két olyan jut, amikor megmenti a nő életét az időben elvégzett mammográfia.

A szűrési programról folyó vita tavaly novemberben indult el, amikor az Egyesült Államokban egy megelőzéssel foglalkozó egészségügyi munkacsoport azt ajánlotta, hogy emeljék 50 évre a korhatárt, amikortól rutinszerűen elvégzik a nőknél a mammográfiás vizsgálatot. Duffy és csoportja két tanulmányt elemzett. Az egyik azt vizsgálta, hány brit nő halt volna meg emlőrákban, ha 1988-ban nem vezetik be a rákszűrési programot. A másik tanulmány azt hasonlította össze, hogy 80 ezer szűrt, illetve nem szűrt svéd nő közül hányan haltak meg. A Journal of Medical Screening című szakfolyóiratban közzétett eredmény szerint a rendszeres mammográfiás szűrés bevezetése határozott előnyt jelentett, két-két és fél megmentett nő jut egy-egy "túldiagnosztizált" esetre.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Kételkedik a mellrákszűrésben egy tanulmány

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a nők mellrákszűrése bármilyen hatással lenne a halálozási arányra - közölték dán és norvég kutatók szerdán, újabb adalékot szolgáltatva a rutinszűrés szükségességéről zajló nemzetközi vitához.

hvg.hu Plázs

Mellrák: szűrjünk vagy ne szűrjünk?

A mammográfia során "szerzett" sugárdózis is növelheti a mellrák kockázatát azoknál a fiatal nőknél, akik a betegségre való genetikai hajlammal születtek - közölték a napokban holland kutatók. Nem ez az első tanulmány, amely a mellrákszűrés ezen formájának hatékonyságát kérdőjelezi meg. Az általunk megkérdezett klinikai onkológus szerint nem árt fenntartásokkal kezelni ezen kutatásokat.

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Rendkívüli szünetnek örülhettek a diákok, akik a kormányzati tájékoztatóba botlottak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Vasárnap is oltják azokat, akik sms-t kaptak

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után

Több mint 40 ezer eurót fizetett a biztosító a bécsi magyar nagykövet balesete után