szerző:
hvg.hu

Miközben a rákot túlélők statisztikái javulnak a világban, a legfrissebb felmérések szerint Magyarország még mindig utolsóként kullog. Az ebből adódó költségek a nemzetgazdaságot megterhelik. A rák világszerte mintegy 7 millió ember haláláért felelős évente, Magyarországon 35 ezren vesztik el emiatt életüket.

Az Európai Unió 27 országának átlaga 100 ezer férfira 168 haláleset, mindez tíz év alatt csökkent le 185-ről. A magyar férfiak azonban az átlagtól a legtávolabb helyezkednek el: 100 ezer férfiból 255-en halnak meg rákban. Ez a listán minket követő Szlovákia és Lengyelország adatainál 18 és 25 százalékkal is rosszabb! Nők esetében sem rózsás a helyzet (131-en 100 ezerből) igaz Dánia megelőz minket - derül ki olasz rákkutatók tavaly év végi felméréséből.

A tendencia is lesújtó. Miközben az eltelt tíz év alatt közel 10 százalékkal javultak a férfiak halálozási arányai, a nőknél ellentétes folyamat játszódott le. Mindez egyértelműen arra vezethető vissza, hogy miközben a férfiak körében visszaszorult a dohányzás az elmúlt évtizedekben, nőknél viszont nőtt, a társadalmi egyenlőség következtében. „Magyarországon a szájüregi ráktípusok a dohányzás és az alkoholfogyasztás miatt drámaian növelték áldozataik számát, miközben az uniós átlagban már csökkennek az ezen okra visszavezethető halálesetek. A legfejlettebb országok körében végzett összevetésben is vezetjük a rákos halálozási statisztikát. A rák világszerte mintegy 7 millió ember haláláért felelős évente, Magyarországon 35 ezren vesztik el emiatt életüket” - mondta Erdős Attila orvosszakértő.

Egyelőre kevés kutatás foglalkozik a rák következtében ránk nehezedő társadalmi és nemzetgazdasági hatásokkal, a kevesek egyike a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság 2008-as összefoglalója. A kutatók által leggyakrabban használt mérőeszköz a rák által okozott teher kimutatására a rokkantságban eltöltött életévek száma, az úgynevezett Disability Adjusted Life Years, (rövidítve DALYs). 2002-ben közel 10 millió elvesztett DALY-ért a rák volt a felelős az unió 25 országában. Mint a táblázatból látható, a rák közvetlen költségei mintegy félmilliárd eurora rúgtak Magyarországon 2004-ben.

„A tanulmányok azt mutatják, hogy a közvetlen költségeken túl további két-háromszoros szorzóval kell számbavenni a rák közvetett költségeit, úgy mint a korai halál okán kieső termelés, valamint a korai nyugdíjazás, a táppénz, egyéb kezelések, és a páciensek rokonainál jelentkező időkiesés és számos egyéb ráfordítás költségeit” - hangsúlyozta Erdős.

Összességében tehát a rákos megbetegedések kezelésének, az aktivitását feladni kénytelen betegek termelésből való kiesésének, és a kiegészítő, illetve későbbi rekreációs terápiáknak az összesített költségei hatalmas terhet jelentenek. Éppen ezért nem csak a megelőzés fontos, hanem a kezelés közbeni és utáni életminőség-javulást elősegítő kiegészítő terápiák is. A rákkal szembeni küzdelemben az orvostudomány egyre jobb eredményeket tud felmutatni, de a nagy áttörés még várat magára. Egyes kategóriákban a túlélési ráták 50-60-70 százalékot is elérnek, ám bizonyos területeken – például a hasnyálmirigy rák esetében – a betegek még mindig több mint 90 százaléka meghal a betegség diagnosztizálását követő 5 éven belül! Ráadásul a rákkezelések – még ha sikeres kimenetelűek is – már önmagukban borzasztóan igénybeveszik az emberi szervezetet. Amennyiben a kezelés során eltávolítják a szövetet, akkor annak helyétől és kiterjedésétől függően lehet fizikai, vagy lelki hatása a rák túlélését követően is. Belátható, hogy egy agytumor eltávolítása maradandó károsodást okozhat egészséges területekben is, amelyek érinthetik a mozgáskoordinációt, a memóriát, és az érzékszerveink működését.

A kemoterápia és a sugárterápia általános mellékhatásairól a közvéleményben csupán az a kép él, hogy kihullik az ember haja. Ennél azonban sokkal többről van szó, az esetek nagy százalékában elkerülhetetlen a hányás, étvágytalanság, a drámai testsúlycsökkenés. Ennek következtében kialakulhatnak olyan hiánybetegségek, valamint a vérkép olyan mértékben romolhat, hogy a rák kezelése mellett ezzel is meg kell küzdeniük az orvosoknak, illetve magának a páciensnek is. Ezeknek a kezeléseknek gyakori kísérőjelensége az állandó fájdalom és kimerültség, lehetetlenné téve a munkát, és nyomasztólag hatnak minden ébren töltött percre. Nem beszélve arról, hogy általában álmatlanság is gyötri a terápián résztvevőket. A különféle táplálékkiegészítők és tápszerek hatékonyan kezelik a hiánybetegségeket, javítják a közérzetet és segítik az immunrendszer egyensúlyi állapotának visszaállását. Reményt jelent, hogy a kezelések hatékonysága évről évre javul, továbbá a mellékhatásokat célzó és az alap terápia sikerességét javító, úgynevezett támogató terápiák is széles körben érhetőek el mindenki számára.

Mindazonáltal a betegeknek és hozzátartozóiknak nagy figyelemmel kell válogatni ezen szerek piacán, mert a bőséges kínálatban a különlegestől a megkérdőjelezhető minőségűig húzódik a paletta. Magyarországon az OÉTI daganatos betegek részére történő ajánlását érdemes követni, erre a megbízható készítmények csomagolásán van feltüntetve vonatkozó ajánlás.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Plázs

Mellrák: 40 alatt kerüljük a vegyi anyagokat

Fiatal, 36 év alatti nőknél a munkahelyükön előforduló szintetikus szálak és bizonyos szénhidrogének megháromszorozzák a mellrák előfordulásának kockázatát, amikor a nők elérik a változó kort - állapították meg kanadai kutatók csütörtökön közzétett tanulmányukban.

MTI Tech

Olcsó gombaellenes szer rák ellen?

Egy elterjedt gombaellenes szer lassította egereknél a tumor növekedését, ezért potenciális olcsó rákgyógyszerként tekintenek rá a kutatók.

MTI Plázs

Teszt: kideríthető a dohányosok rákkockázata

Olyan géncsoportot azonosítottak amerikai kutatók, amely különösen aktív a tüdőrákos pácienseknél még egészséges szöveteikben is, így megjósolható lehet e gének tesztelésével, hogy a dohányzók közül kiket fenyeget inkább a tüdőrák kialakulása.

Plázs

Hogyan kerüljük el a rákot?

Mindannyian hordozunk rákos sejteket, de egyúttal természetes védekezőképesség gel is rendelkezünk. Az Ecologist újságírója David Servan-Schreiberrel, A rák ellen – Egy új életmód című könyv szerzőjével beszélgetett - számol be róla a tudatosvasarlo.hu.

Konok Péter: Szörnyű, ha mindenféle diktátorok akarják erőből eldönteni, mi a művészet

Konok Péter: Szörnyű, ha mindenféle diktátorok akarják erőből eldönteni, mi a művészet

Rablótámadásban meghalt egy magyar nő Nigériában

Rablótámadásban meghalt egy magyar nő Nigériában

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről

Putyin szerint politikai megfontolásból tiltották el Oroszországot több világversenyről

Véletlenül vették meg 20 millióért a Rambo késeket

Véletlenül vették meg 20 millióért a Rambo késeket

Az iskola nem lehet az a hely, ahol a gyerekek félnek – Pannonhalmán ezt már tudják

Az iskola nem lehet az a hely, ahol a gyerekek félnek – Pannonhalmán ezt már tudják