szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A fogorvosi röntgen túl gyakori használatáa megemeli a pajzsmirigyrák kialakulásának kockázatát - állítják brit szakemberek.

A pajzsmirigy rendkívül érzékeny a sugárzás útján kialakuló daganatképződésre, de a fogorvosi röntgenkészülékek esetében mégis ritkán jut eszünkbe, hogy azok veszélyeztetik a pajzsmirigyünk egészségét az általuk kibocsátott sugárzással. Ráadásul, a pajzsmirigyrák kialakulásának megemelkedett kockázata nem is kifejezetten a betegeket érinti, hanem a röntgenkészüléket kezelő fogorvosokat és fogorvos-asszisztenseket - állítják az új tanulmányt szerző brit kutatók.

A brit szakemberek 313 pajzsmirigydaganatos beteggel készítettek interjút, illetve ugyanezt a procedúrát megismételték egy ugyanilyen létszámú kuvaiti kontrollcsoporttal is. Ennek eredményeként állapították meg, hogy a fogorvosi röntgenkészülékek által kibocsátott sugárzás összefüggést mutat a pajzsmirigyrák kialakulásának megemelkedett kockázatával, ez az összefüggés pedig nem mutat eltérést semmilyen más körülmény változása esetén sem, tehát a nem vagy kor, illetve egyéb tényezők nem befolyásolták az eredményeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Öt dolog: mire kérdezzünk rá a fogorvosnál?

Fogrovoshoz járni nem a legkellemesebb dolog, ráadásul nem is olcsó. Nem árt azonban néhány újdonsággal tisztában lennünk, mielőtt ismét időpontot kérünk. Összefoglalónk második részét olvashatják.

hvg.hu Plázs

Fogorvos: az első számú közellenség?

Egy nemrég közzétett indiai kutatás adatai arra engednek következtetni, hogy a helyieknek erős ellenérzéseik vannak a fogorvosokkal szemben. A felmérés szerint ugyanis az indiaiak mintegy kétharmada soha nem járt még fogorvosnál, ráadásul azok se nagyon mennek el, akiknek szükségük lenne rá.

hvg.hu Plázs

Mi alapján válasszunk fogorvost?

Fogrovoshoz járni nem a legkellemesebb dolog, ráadásul nem is olcsó. Nem árt azonban néhány újdonsággal tisztában lennünk, mielőtt ismét időpontot kérünk. Íme öt segítség, kire bízzuk a fogainkat.

Koronavírusos a FIFA elnöke, Gianni Infantino

Koronavírusos a FIFA elnöke, Gianni Infantino

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Visszakerült a helyére a Nyugati pályaudvar első kupolája – fotók

Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején

Jövő héten indul a 3-as metró középső szakaszának felújítása, így közlekedhet a lezárás idején