szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Évente mintegy 30 gyermek halt meg bántalmazás miatt az utóbbi esztendőkben Magyarországon, beleértve a csecsemőgyilkosságokat is.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Gyermekegészségügyi Intézet (OGYEI) Sose rázd a kisbabádat! elnevezésű programjának vezetője a sajtótájékoztatón közölte, az országban több mint 190 ezer gondozásra szoruló, illetve veszélyeztetett gyermek van a 2008-as adatok szerint, közülük 20 ezren szenvednek bántalmazástól, vagy azért, mert elhanyagolják őket, 6 ezren érzelmileg, 300-an pedig szexuálisan bántalmazottak a becsült adatok alapján. A gyermekek első életévében bekövetkezett halálának oka az esetek 7 százalékában bántalmazás. Egy feltárt esetre azonban - szintén a becslések szerint - 25 tényleges eset jut - folytatta Kovács Zsuzsa.

Utalt arra, hogy a gyermekbántalmazás mintegy 80 százaléka családon belüli. Az elkövetők fele a szülők valamelyike, 17-17 százalékuk nem rokon, illetve az édesanya új élettársa, barátja, 6 százalékuk mostohaszülő, 10 százalékuk nem sorolható egyik kategóriába sem. Pászthy Bea gyermekpszichiáter elmondta, az a cél, hogy "minden magyar állampolgár lépjen közbe", ha azt látja, hogy gyermekeket bántalmaznak, ráznak. Véleménye szerint óriásplakátokkal is tudatosítani kellene a társadalomban a bántalmazás következményeit. "A gyermekbántalmazás nem családi, hanem társadalmi ügy" - mutatott rá -, mert a bántalmazott felnövekvő gyermekek nagy része később felnőttként jó eséllyel maga is bántalmazza majd gyermekeit.

Németh Tünde gyermekorvos arról beszélt, hogy a megelőzésnek nagy a szerepe a gyermekbántalmazások visszaszorításában. Az erről szóló felméréseket közkinccsé kell tenni, ebben a médiára is számítanak. Kassai Tamás traumatológus kiemelte: a társadalomnak nem szabad elfogadnia a gyermekekkel szembeni erőszakot. Szerinte ide sorolható az is, amikor "az apák dobálgatják a gyermekeiket, és ezen mosolyognak az emberek". A gyermekorvos és a védőnő nem tud minden problémát megoldani, ezért oda kell menni és segíteni kell azoknak, akik erre rászorulnak - tette hozzá.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

A csecsemőgyilkosságok csupán tíz százaléka derül ki

Évente 7-13 újszülöttgyilkosságot derítenek fel az országban, az ilyen jellegű bűncselekmények tényleges száma azonban ennek a tízszerese is lehet - hangzott el csütörtökön a nyíregyházi Jósa András Oktató Kórházban.

hvg.hu Plázs

Csecsemőgyilkos anyák: mi vezérli őket?

Rejtett terhességének, illetve pillanatnyi zavart állapotának tulajdonította tettét a bíróság előtt az a dunakeszi nő, aki néhány hónappal ezelőtt a mélyhütőbe rejtette csecsemőjét. A hvg.hu által megkérdezett szülész-nőgyógyász szerint kizárt, hogy az anya számára észrevétlenül maradhat terhessége, ahogy az is, hogy ne lenne tisztában cselekedeteivel.