szerző:
travelline.hu

A Veszprémi Főegyházmegye tevékenységei között jelenleg is fontos szerepet tölt be a kultúra terjesztése, a kulturális...

A Veszprémi Főegyházmegye tevékenységei között jelenleg is fontos szerepet tölt be a kultúra terjesztése, a kulturális értékek megőrzése és bemutatása, a város történelmét meghatározó emléktárgyaik őrzése. A veszprémi várban az Egyház két múzeumot is üzemeltet, emellett a könyvtári és levéltári szolgálat is fontos része a városi szellemi életének. Az egyházi hagyományok bemutatása mellett nem marad el a népi szokások megismertetése sem.

©

A kulturális turizmus sok magyar városban vonzza az érdeklődőket a sokszínű egyházi helyszínekre, a pannonhalmi látogatóközpontba vagy a zsidó nyári fesztivál állomásaira. A veszprémi vár látogatottság azonban elmarad a hasonló stílusú helyszínek forgalmától, aminek oka az élményt nyújtó egyedi szolgáltatások, a fogyasztási lehetőségek vagy a gyermekprogramok hiánya.

A fejlesztés helyszíne a veszprémi vár központjában található műemlékvédelem alatt álló Bíró-Giczey ház. Az egyik legrégebbi épület a barokk korban nyerte el végleges külsejét, különlegessége a 4 szobájában látható XVIII. századi, Kelet-Európában egyedülálló, mediterrán tájakat és a mindennapi életet bemutató, reneszánsz stílust megelevenítő freskók.

A 1020 m2 alapterületű idegenforgalmi központ földszintjén kap majd helyet a könyv- és ajándékbolt, a számítógépes szoba, valamint a központi szerepet betöltő udvar. Az udvarról több helyiség nyílik, az egyikben Dr. Szalai Miklós, a halimbai "füves" pap története és halimbáriuma (gyógytea gyűjteménye) című kiállítás, valamint az ostyasütés kerül bemutatásra, míg egy másikban vetítőterem várja a látogatókat, ahol Veszprém városát és térségét, valamint a tematikus út állomásait bemutató filmeket lehet majd megtekinteni.

A közlekedő folyosókat is kiállítási térként hasznosítják, a hátsó teraszos díszkertet - ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a viaduktra - kertrendezéssel alakítják át. Az emeleten a freskókkal díszített szobák felújításra kerülnek. A restaurált térben a barokk enteriőrt bemutató interaktív kiállítást rendezik majd be. Emellett ezen a szinten kapna helyet egy időszaki kiállításhoz alkalmas tér és a gyerekfoglalkoztató is. A tetőtérben egy a város jelentős történeti és vallási eseményeit bemutató, tematikus kiállítást alakítanak ki. A tárlatok mellett elektronikus kiállításvezetés is készül, egy a gyermekek és diákok számára, egy pedig a felnőtt látogatók részére.

A beruházás elkészülésével, várhatóan 2011 tavaszától, életre kel a veszprémi vár, ami megfelel majd a kulturális turisták változatos igényeinek, csökkenti a város látogatottságának szezonalitását és versenyképes turisztikai vonzerőt biztosít a térség számára.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Tovább szépül Eszterháza

Ennek keretében az úgynevezett gránátos házakat, a kínai lakosztály épületeit, a bábszínházat és a kiskastélyt teszik...

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Fülke: Nem a templom, nem az épület az igazi vesztenivalónk

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Napos idővel indul a hosszú hétvége

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

Lehet, hogy az ön hétmilliós nyereménye hever az OTP-nél? Egy ellenőrzést megér

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre

Börtöncégeket telepítenének a leszakadó településekre