szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tevékenységével sok vitát keltett Günther von Hagens német anatómiaprofesszor már nem elégszik meg azzal, hogy plasztinált holttesteket állít ki, mostantól emberi testrészeket is árusít.

"A korlátozottan árult emberi plasztinátumokat csak szakképzett felhasználóknak szánják, orvosoknak, professzoroknak, oktatási intézményeknek vagy kórházaknak" - olvasható a Németország keleti részén, Gubenben működő Plasztinárium honlapján. Az intézmény több mint egy éven át tartó felújítási munkálatok után pénteken nyitotta meg kapuit újra a látogatók előtt. 

Az emberi testrészeken kívül a professzor által 1977-ben kifejlesztett eljárásnak köszönhetően sértetlenül konzervált állatokat is megvételre kínálnak. A plasztináció lényege, hogy a szövetekből eltávolítják a vizet és a zsírt, és ezeket szilikonnal vagy epoxigyantával helyettesítik. "A plasztinált készítmények vagy a tökéletes másolatok ára 80 és 15 ezer euró (körülbelül 22 ezer és 4 millió forint) között mozog" - áll a honlapon.

A "halál szupermarketje" - ahogyan a Bild című német bulvárlap fogalmaz - plasztinált heréket kínál 360 euróért (durván 100 ezer forintért), dohányos tüdejét ennek tízszereséért, lábat 9100 euróért (2,5 millió forintért), koponyát 650 euróért (178 500 forintért) és egy emberi testet 57 000 euróért (több mint 15 millió forintért).

A tatarozás idejére tavaly bezárt intézmény Anatómiai kompetenciák központja néven nyílt meg újra, ahol Hagens professzor, akit a sajtó csak "doktor Halál" néven emleget, anatómia- és plasztinációs tanfolyamokat is tart. Hagens doktor már a világ számos pontján bemutatott kiállítások keretében plasztinált testeket, amelyek rengeteg turistát vonzanak és heves vitákat váltottak ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gazdaság

Ki állítja meg az emberi holttestekkel üzletelő Plasztinátort?

Eddig szinte minden ellene indított támadást átvészelt a Spiegel januári leleplező riportja óta több oldalról is szorongatott, emberi holttestek preparálásával és azok kiállításával foglalkozó Günther von Hagens. A hullagyáros tevékenységének ellenzői azonban nem adják fel.

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Újra elérhető a trumpisták kedvenc közösségi oldala, de használni nem tudják

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb

Bagatell ügynek állította be Navalnijét a Kreml-szóvivő, de kilóg a lóláb