szerző:
Medipress

Amikor valamin felhúzzuk magunkat, megemelkedik a pulzusszám, a vérnyomás és a tesztoszteronszint, csökken a kortizol (az egyik stresszhormon) szintje és aktiválódik a bal agyfélteke – derült ki a spanyolországi Valencia Egyetem kutatóinak legújabb vizsgálatából.

„Az érzelmek mélyreható változásokat hoznak létre az autonóm idegrendszerben, amely a szív-érrendszer és a hormonális rendszer működését is szabályozza” – magyarázta Neus Herrero, a tanulmány vezető szerzője, hozzátéve: emellett az agyi aktivitás is megváltozik, különösen a homlok- és a halántéklebeny területén.

A kutatók 30 férfinál váltottak ki dühöt oly módon, hogy mindennapi szituációkra utaltak. A vizsgálat előtt, majd közvetlenül a düh kiváltása után megmérték a pulzusszámot, a vérnyomást és a tesztoszteron-, valamint a kortizolszintet, továbbá felmérték az aszimmetrikus agyi aktivitást is. A Hormones and Behavior folyóiratban megjelent cikk szerint a düh a lelkiállapotra is negatív hatással van, emellett megemelkedik a pulzusszám, a vérnyomás és a tesztoszteron szintje, azonban csökken a kortizoltermelés.

A kutatók az aszimmetrikus agyi aktivitást két elmélettel is magyarázzák. Az egyik szerint a bal homloklebeny a pozitív, a jobb inkább a negatív érzések megélésében játszik szerepet. A második modell alapján a bal oldali homloklebeny a közelséggel kapcsolatos érzésekkel áll összefüggésben, míg a jobb oldali az visszahúzódást kiváltóakkal. A pozitív érzések, például a boldogság általában motiválnak a közelségre, míg a negatívak, például a félelem vagy a szomorúság visszahúzódást váltanak ki. Azonban nem minden érzés illeszkedik a fenti elméletekbe. „A düh különleges érzés, mert bár negatív érzéseket vált ki, mégis a megoldás keresésére motivál, általában, amikor dühösek leszünk, közeledni akarunk ahhoz a problémához, ami felmérgesített.

Ez az első olyan tanulmány, amely a düh és a különböző pszichobiológiai paraméterek (szív-érrendszeri, hormonális válasz és a többi) összefüggését vizsgálja.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
MTI Tech

A mérsékelt düh segíti a logikus döntéshozást

A harag nem mindig rossz tanácsadó, a düh segítheti a racionális gondolkodást és döntéseket, - állítják amerikai pszichológusok. A wissenschaft.de német tudományos portál idézi a Personality and Social Psychology című szaklapot, amely szerint a megállapítás akkor érvényes, ha a düh nem válik mindent elsöprő érzelmi kitöréssé.