szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

Hazánkban csak az elmúlt 15 évben vált ismertté a wellness fogalma, sokan csak egy új, megfoghatatlan trendet látnak...

Hazánkban csak az elmúlt 15 évben vált ismertté a wellness fogalma, sokan csak egy új, megfoghatatlan trendet látnak benne, pedig lényegében a mi kultúránk számára egyáltalán nem új ez az egészség centrikus pihenési forma.

©

Büszkék vagyunk természetes gyógyvizeinkre, a fürdőzés szertartása pedig már a rómaiak körében is igen népszerű volt. Hazánk területén épített fürdőikben termálvizes források vizét használták fel, melyeket olajozók, masszázs termek és szaunák vettek körül. Már az ókorban is arra törekedtek, hogy az egészséges, relaxációs lehetőségeket egy helyre sűrítsék és hatékonyan biztosítsák a felfrissülést.

A wellness tehát az emberi élet szerves része már évezredek óta, de maga a fogalom csak az ötvenes években született: Dr. Halbert L. Dunn amerikai orvos alkotta meg a well-being (jó közérzet) és a fitness (fittség, jó kondíció) szavakból gyúrva. Megállapítása szerint az ember test, lélek, és értelem összessége, amely a környezetétől függ - ezek célja pedig a magas szintű, egységes jó közérzet (wellness).

©

Tehát maga a fogalom leginkább egy életformát jelent, ahol az egészség nem csak testi, hanem lelki harmóniát is jelent, így a szépségápolás, az egészséges táplálkozás, a méregtelenítés, a relaxáció, meditáció és a sport ugyanúgy része ennek a területnek.

Később Sebastian Kneipp balneológus határozta meg pontosabban a wellness lényegét, aki konkrét pontokban látta az egészséges életmód meghatározását, mint például a vízgyógyászat, a megfelelő étrend, a gyógynövény-terápia és a fegyelmezett életmód.

A Magyar Turizmus Zrt. által kiadott szabályzat szerint pontosan meghatározható, hogy egy szálloda mitől is lesz wellness hotel, bár sokan próbálkoznak már egyetlen medencével vagy jacuzzival ilyen kategóriába kerülni.

©

Alapvetően legalább egy féle medencével, két féle szaunával vagy gőzfürdővel, legalább öt féle szépségápolási szolgáltatással, szintén öt féle terápiás vagy relaxációs szolgáltatással, sport és szabadidős programokkal, és saját, reform-, vagy vegetáriánus konyhával mondhatja egy szálloda azt magáról, hogy valóban wellness szolgáltatásokat nyújt vendégeinek.

Ezekről tehát nem árt tájékozódnunk, mielőtt kiválasztjuk a számunkra ideális hotelt a pihenéshez. Léteznek azonban még ennél is többet nyújtó helyek, ahol valódi luxus körülmények között pihenhetjük ki a hétköznapok fáradalmait.

Hogy mitől is lesz luxus egy wellness szálloda, arra nincs pontos meghatározás. Gyakorlatilag az is elég, ha a fent említett kritériumoknak megfelel, de mindezt magas szinten, csodás környezetben, és megfelelően szolgálatkész személyzet segítségével teszi.

©

Az anyagminőség, a berendezés, a kapcsolódó szolgáltatások adják meg a luxus élményét az embernek, ezek tárháza pedig szinte végtelen. Az egészséges életmód és az ezoterikus irányzatok manapság nagyon népszerűek, tehát egy wellness szálloda helyzeti előnybe kerül, ha minél több lehetőséget biztosít vendégei számára, hogy azok a nekik legjobban fekvő módszert válasszák a jó közérzet eléréséhez.

Ha wellness szállodáról beszélünk, az sem elhanyagolható, hogy milyen természeti környezetben találhatóak, és milyen anyagokat használnak fel az építésükhöz.

Egy minőségi szálloda honlapján alapvetően elvárható, hogy ne csak a szolgáltatásokról, hanem a környékről is kapjunk némi információt, esetleg biztosítsanak közösségi programokat, kirándulásokat, szabadtéri sporteseményeket, biciklitúrákat vendégeiknek.

©

Szintén fontos lehet az orvosi szaktanácsadás, az egészséges étrend személyre szabott kialakítása, könnyen végezhető sportok tanítása, tisztítókúrák és méregtelenítő csomagok kínálata, de emellett a jó közérzethez a lelki békét elősegítő, stressz oldó programok is elengedhetetlenek.

Ezért megfelelő pihenőhelyekre, medical-spa kezelésekre és masszázsokra is szükség lehet, de akár még egy arany arcpakolás is szóba jöhet, ha az erre kiadott több tízezer forint nem okoz stresszt a kedves vendégnek.

Hazánkban egyre több wellness szálloda várja a vendégeket, közülük nem egy luxus kategóriába sorolható. Ha nehéz a választás, akkor érdemes a Travelline segítségét igénybe venni, korábban mi már értékeltük a hazai wellness hotelek legjavát, de ha valakinek ez nem elég, akkor érdemes a nemzetközi szakmai díjak kiosztását követni.

A bécsi Agentur für Gesundheit&Wellness szakmagazin kiadó által rendezett European Health&Spa Award nevű díjátadón például éppen a hetekben választottak meg egy magyar szállodát Európa legjobbjának, a sárvári Spirit Hotel Thermal Spa a legjobb spa díját érdemelte ki. Ennél jobb ajánlólevélre talán nincs is szükség.

-NB-

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Országszerte kitisztult a levegő

Országszerte kitisztult a levegő

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

Civil Közoktatási Platform: Táppénzt a szülőknek, oltást a pedagógusoknak!

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?

"Ők fogják ceruzámat" – Írhatta-e József Attila a botrányt kavaró nyolcsorost?