szerző:
hvg.hu

A hőség délelőtt tíz órától délután kettőig a legveszélyesebb, érdemes ilyenkor árnyékban vagy hűtött helyiségben tartózkodni. A nagy melleggel járó veszélyeket, mint például a leégést, kiszáradást, hőgutát meg lehet előzni, feltéve, ha komolyan vesszük a hőségriadót. Sorra vettük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat.

Náthásak lehetünk a légkondicionálótól? Nem. A közönséges nátha a felső légutak vírusfertőzése. Betegek sokkal inkább attól lehetünk, ha kimerültek vagyunk. Ne várjuk például, hogy szervezetünk azonnal alkalmazkodik a kinti körülményekhez, ha huzamosabb ideig légkondicionált helyiségben tartózkodunk. Fokozatosan melegítsük fel, vagy hűtsük le magunkat, mikor kimegyünk vagy beülünk egy légkondicionált helyiségbe. A meleg dél körül a legveszélyesebb. Ha ilyenkor is kint kell tartózkodnunk, keressünk árnyékos helyet, és maximum óránként 15 percet erőltessük magunkat.

Melyik a jobb megoldás: világos színű, hosszú ujjú felső, és hosszú nadrág, vagy sötét póló és rövidnadrág? Beugrató kérdés. A színválasztás nem számít túlságosan, ám a hosszú ruházat megvéd a napégéstől, bár nem éppen a legjobb hűsítő. A legjobb a meleg elleni harcban a laza és szellőző ruha. Fontos, hogy áramoljon a levegő. A legjobb választás azonban az olyan ruha, amely felszívja az izzadtságot. A professzionális baseball mezeket, például, úgy tervezték, hogy a játékosok – akik néha több kiló súlyt is veszítenek egy meccs alatt – ne melegedhessenek fel.

Egy gyors mártózás a medencében a legjobb módja a test lehűtésének? Ha a víz hidegebb, mint a test, az valóban egészséges. De ha a medencében a fürdővíz meleg, ha kijövünk, hagyjuk, hogy a levegő lehűtsön minket. És ne felejtsük el a napfényvédőt újrakenni. Az embereknek a medencében bent és kint is különösen figyelniük kell a dehidratáltság jeleire. A testedzés után is jól eshet az úszás, és ez rendben is van, de előtte mindenképpen igyunk vizet.

A forró vagy a hideg ital segít megőrizni a test hűvösségét? Nincs bizonyíték, hogy a forró innivaló jobb vagy rosszabb lenne. Sokan úgy vélik, nyáron a meleg frissítő fogyasztásától megemelkedik a pulzus, amely fokozza az izzadást, és magasabb fokozatra kapcsolja a szervezet hőmérsékletszabályozását. Az orvosi vélemények szerint a hideg folyadék fogyasztása sokkal frissítőbb egy forró nap során. A szervezet kiszáradásának megelőzésére természetesen a legjobb a víz, de a kifejezetten mozgáshoz készített sportitalok szintén jók, hiszen feltöltik elektrolit és nátrium tartalékainkat. Ám a túl sok cukor dehidratáltságot okozhat. A vényköteles gyógyszerek, az alkohol és a party drogok torzíthatják a testhő érzékelését. Tehát, ha alkoholt iszunk, igyunk mellé megfelelő mennyiségű vizet is.

Melyik jobb választás egy szabadidős tevékenységhez: a sapka, amely nem engedi ki a távozó hőt, vagy a szemellenző, amely szabadon hagyja a fejbőrt? Ez attól függ, mennyi hajunk van. Ami fontos, bármelyik mellett döntünk, hogy a fejvédő pereme árnyékolja az arcot, a nyakat, a fület és a tarkót. Választhatunk olyan fejfedőt is, amelyet benedvesíthetünk, és vizesen hordhatjuk.

A szervezetünk jelez, ha túlmelegedtünk? Igen. A hőstressz során zavartnak érezhetjük magunkat, izomgörcsöt és fejfájást tapasztalhatunk. Ilyen esetben sürgősen menjünk árnyákba, ha lehetséges, távolítsuk el nedves, izzadt ruháinkat. Tegyünk hűsítő borogatást a nyakra, az ágyékra, a karhajlatokba, hogy biztonságosan visszaállítsuk a testhőt az egészséges értékek közé. Aki viszont nem izzad, azt a hőguta fenyegetheti. Ezesetben a folyadékpótlás kulcsszó.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Plázs

Mit együnk és igyunk kánikulában?

Ha nyár, akkor hőség, strandolás, hűsítő hullámok, dinnye, fagylaltok, jeges kávé és az esti partik elmaradhatatlan kelléke a jeges gyümölcsös koktél.

hvg.hu Plázs

Hogyan éljük túl a kánikulát?

32-36 fok körül alakul a hőmérséklet az egész országban. A kánikula kellemetlen következménye a fejfájás, levertség, aluszékonyság. Ám nem árt vigyázni a napsugarakkal sem, az UV-B sugárzás továbbra is extrém erősségű.

Megbüntette a Fradit az MLSZ

Megbüntette a Fradit az MLSZ

Új luxusváltozat jön a Ford Focusból, és érkezik a hibrid is

Új luxusváltozat jön a Ford Focusból, és érkezik a hibrid is

Íme az új Opel Insignia

Íme az új Opel Insignia

Újabb gyilkosságról derült ki, hogy az orosz állam rendelhette meg

Újabb gyilkosságról derült ki, hogy az orosz állam rendelhette meg

170 millió forintot sikkasztott egy közös képviselő Komlón

170 millió forintot sikkasztott egy közös képviselő Komlón

Nagyon jó hír jött: áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában

Nagyon jó hír jött: áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában