szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem elég, hogy az évek múlásával csökken fizikai és a szellemi teljesítőképességünk, ráncosodik a bőrünk, ritkásabbá válik a hajunk, még azzal is számolnunk kell, hogy a mosolyunk sem lesz a régi. Bár a fogaink elszíneződése természetes folyamat, ám mértékét több tényező is befolyásolhatja.

Az, hogy a fogak egyre sötétebb színűvé válnak, annak egyrészt a fogzománc kopása és az alatta lévő sárgás fogfelszín előtűnése, másrészt a külső pigmentfoltok lerakódása az oka. A hő hatására a fogaink is tágulnak és zsugorodnak, ráadásul különböző fizikai behatásoknak is ki vannak téve, amelyek repedéseket alakítanak ki a fogzománcon. A repedésekben aztán színezőanyagok ülepednek le, s ezek eltávolítása meglehetősen nehéz feladat. A cikk folytatódik, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Mit tehetünk fogszuvasodás ellen?

Senki nem védett ellene: korra, nemre való tekintet nélkül bárkinél előfordulhat, s annak ellenére a leggyakoribb fogászati gond, hogy manapság egyre modernebb fogaszati eljárások, jó fogmegtartó kezelések, fogápolási eszközök érhetők el. A fogszuvasodás azonban nem hátrál.

Medipress Plázs

Új korszak kezdődhet a fogászatban

Tudósok bejelentették, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a fogászati kezelések következő nagy átalakulásához. Az eljárással a gyökérkezelés nem csupán egy élettelen, halott fogat hagy a szájban, hanem újraéleszti azt. Az ACS Nano folyóiratban egy teljesen új, nanoméretű filmről számoltak be, amely segíthet az áhított cél elérésében.

hvg.hu Plázs

Miért gyullad be a fogínyünk?

Gingivitis, azaz fogínygyulladás. Kialakulásban többféle ok is közrejátszhat, de leggyakrabban a foglepedék baktériumai a bűnösek, ám néha vírus vagy hormonális háttere is lehet a kezdetben fájdalmatlan állapotnak.

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Fél évszázados melegrekord dőlt meg pénteken

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Koronavírus: 98 beteg meghalt, 1311 új fertőzöttet találtak

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból

Elégetnék a termékeiket a brit kereskedők, ha azt visszaküldik nekik az EU-ból