szerző:
travelline.hu
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Amióta a turizmus iparrá változott, minden utazásnak vannak „kötelező“ elemei, amelyek megtekintését elvárják az...

Amióta a turizmus iparrá változott, minden utazásnak vannak „kötelező“ elemei, amelyek megtekintését elvárják az otthon maradottak. Turisták hatalmas hordái hömpölyögnek, hogy megláthassák például a Mona Lisát, pedig akár a Louvre-on belül is akad számos kincs, amelyet csak akkor láthatunk, ha letérünk a csapásról. Ha pedig még jobban elkalandozunk kedvenc városainkban, országainkban, egészen meglepő szépségeket találhatunk, kisebb vagy kevésbé ismert múzeumokban, ahol sorbanállás nélkül élvezhetjük a kiállított műtárgyakat.

Kattintson a képre, ha több fotót akar látni
©

Musée du Vin
Rue des eaux, 75016, Párizs
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10:00-18:00, hétfőn zárva
Belépőjegy: teljesárú (egy pohár borral) 11,90 euró, kedvezményes (egy pohár borral) 9,90 euró, az étteremben fogyasztóknak ingyenes
www.museeduvinparis.com

A francia főváros a múzeumbarátok igazi Mekkája, kimeríthetetlen programot biztosít a tudásszomjukat kielégíteni vágyó utazóknak. Párizs azonban nem csak a múzeumok, de a bor fellegvára is, semmiképpen sem szabad kihagyni így egy látogatást a bor múzeumában. Különösen érdemes felkeresni a Musée du Vint, ha egy különleges borokkal kísért vacsorára is vágyunk, a múzeum kedves kis éttermében biztosan a legcsodásabb borok kerülnek majd poharunkba. A finom falatok és varázslatos nedűk mellé ajándék is jár: a fogyasztók ingyen nézhetik meg a régi bánya helyén, a mészkőbe vájt egykori borospincékben helyet kapott tárlatot. Már maga a helyszín is érdekes, de a különböző régi borászati eszközökből rendezett történeti kiállítás, illetve az étteremben tartott boros kurzusok még izgalmasabbak.

Még több fotóért kattintson a képre
©

Museo Sorolla
General Martínez Campos 37, 28010, Madrid
Nyitvatartás: hétfőtől szombatig 9:30-20:00, vasárnap és ünnepnapokon: 10:00-15:00
Belépőjegy: teljesárú 3 euró, kedvezményes 1,5 euró
museosorolla.mcu.es

Hogy a madridi Museo Sorolla mennyire nem a turistákra apellál, mi sem bizonyítja jobban, minthogy weboldala csak és kizárólag spanyolul hajlandó kommunikálni látogatóival. Pedig bizony érdemes lenne szélesebbre tárni a kapukat a nemzetközi vendégsereg előtt is, hiszen nem fér hozzá kétség, hogy Joaquín Sorolla Bastida impresszionista festő egykori lakóháza osztatlan sikert aratna. Az 1863-ban Valenciában született művész csodálatos életképein fantasztikusan használja a fényeket, 1909-ben festett Tengerparti séta című képe a letűnt békeidők emlékezete. Sorolla felesége a művész halála után 1931-ben nyitotta meg az egykori otthonukban berendezett kiállítást. Nemcsak a csodás gyűjtemény, de a ház kedvéért is érdemes felkeresni a múzeumot. Az emeletes madridi lakóházak között mesebelinek tűnő épület rendkívül bensőséges hangulatú: teremről teremre járva képet kaphatunk, mi foglalkoztatta a művészt egyes életszakaszaiban. Igazán megkapó az alkotó műterme, melybe szikrázóan süt be felülről a nap. Az andalúz belső udvar is egy ékszerdoboz, de a ház legszebb része, mégiscsak a Sevilla inspirálta kert, mely fényképezni való csemege: meseszépen kialakított és szőkőkutak vizének csobogásától hangos.

©

Museo dei Cavatappi
Piazza Castello 4, 12060, Barolo
Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 10:00-13:00 és 14:00-18:30-ig, csütörtökön zárva
Belépőjegy: teljesárú 4 euró, kedvezményes 3 euró
www.museodeicavatappi.it

Egy igazi kis gyöngyszemre bukkantunk Piemont híres borvidékét járva – a bornyitó múzeumra. Az olaszok konyhájáról és vörös borairól híres régiójának egyik legfontosabb állomása Barolo, ahol a nebbiolo szőlőfajtából készítik az azonos nevű bort. A barolo a XIX. század közepéig édes bor volt, Louis Oudart francia enológus alkotta meg az első modern, száraz barolót, mely rögtön nagy népszerűségre tett szert. A három évig érlelt borokat a barolói Falletti kastélyban szokták bemutatni a nagyközönségnek, a kastély felé félúton akadhatunk az aprócska bornyitó múzeumra. Paolo Annoni, aki több évtizedes gyűjtőmunka eredményeként nyitotta meg tárlatát, úgy véli, hogy egy üveg bor kinyitása igazi rituális, mágikus szertartás. A gyűjtő lelkesedése hamar a látogatókra is ráragad, ha végignézik az egykori borospincében berendezett kiállítást, mely több, mint 500 darabból áll, a legkorábbiak a XVIII. századból valók. Legkülönfélébb alakban és anyagból készül bornyitókat láthat itt az érdeklődő vendég az egyszerű hétköznapi használatra szántaktól kezdve az erotikus vagy éppen hirdetési témájú bornyitókon át a már-már nem is használható miniatűr darabokig. A múzeum előterében található boltban akár vásárolhatunk is egyet a míves borászati eszközökből, természetes többek között a bornyitókból is.

©

Haus der Musik
Seilerstätte 30, 1010, Bécs
Nyitvatartás: hétfőtől vasárnapig 10:00-22:00
Belépőjegy: teljesárú 10 euró, kedvezményes 8,5-5,5 euró, éves bérlet (12 koncerttel) 33 euró
www.hausdermusik.com

A bécsi Szent István székesegyház és az Opera kötelező látnivaló az osztrák fővárosban – a kettő között félúton található a Haus der Musik épülete. Természetesen a bécsi klasszikusoknak és filmharmonikusoknak is szentel egy-egy szobát a múzeum, de ennél jóval többet kínál az innovatív tárlat. A múzeum előterében Anna Hohenegger hegedűkészítő műhelyébe is bekukkanthatunk, de a modern tudomány segítségével megismerkedhetünk a hang természetével, elkészíthetjük egy számítógép asszisztálásával a csak ránk jellemző akusztikus ujjlenyomatot és hangi adottságaink legjellegzetetesebb vonásait felerősítő hangi karikatúrát, sőt, akár egy virtuális szimfónikus zenekart is vezényelhetünk – ha nem csináljuk elég jól, a zenekartagok kifütyülnek, de értő irányításunknak taps lehet a jutalma. Igazán jó választás kicsi gyerekekkel, akiknek a múzeum a sok kipróbálható játék miatt remek mulatság. A magyarok számára kevésbé ismert az időről időre koncerteknek is otthon adó Haus der Musik, a nemzetközi közönség azonban már felfedezte magának – a nagy tömeg elkerülése érdekében ezért érdemes nem a csúcsszezonban felkeresni.

©

Museu Calouste Gulbenkian
Av. de Berna 45A, 1067-001, Lisszabon
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10:00-17:45, hétfőn zárva
Belépőjegy: teljesárú 4 euró, kezvezményes 2 euró, vasárnap ingyenes
www.museu.gulbenkian.pt

Calouste Sarkis Gulbenkian örmény születésű üzletember több, mint 6000 darabos kollekcióját a világ egyik legnagyszerűbb magángyűjteményének tartják, melynek ma a gyűjtő nevét viselő múzeum ad otthont Lisszabonban, a városban, ahol az olajbiznisz nagy alakja 1955-ben meghalt. A portugál fővárosba látogató utazók, ha felkeresik ezt a különleges, rendkívül eklektikus tárlatot, a legkülönfélébb korokból –  az ókortól a XX. század huszas éveiig –, a legkülönfélébb típusú – a festményektől kezdve a szobrokon át az iparművészet remekeiig – és a legkülönfélébb – a Közel-Kelettől kezdve a Távol-Keleten át az európai és tengerentúli – tájakról származó műtárgyakban gyönyörködhetnek. Különösen izgalmasak az örmény és a könyvkötészeti ritkaságok, illetve a René Lalique által készített csodás szecessziós ékszerek, de rendelkeznek néhány egészen lenyűgöző életnagyságú Rembrandt portréval is. Érdemes a látogatást vasárnapra időzíteni, amikor még belépőt sem kell fizetnünk. A múzeum megtekintése után megebédelhetünk a múzeum éttermében vagy akár egy sétát is tehetünk a körülötte fekvő csodás parkban, ahol újabb kincsekre lelhetünk: egy aprócska amfiteátrumra, érdekes szobrokra és egy tóra, ahol kacsák úszkálnak. A Gulbenkian múzeum épülete, amely egyébként építészetileg is érdekes, kicsit kívül esik a szokásos lisszaboni turista körökön, de érdemes rászánni akár egy egész napot, odafelé megnézhetjük a király volt labdaházát, amelyet a mai napig használnak és ha jó az idő, a helybéliekkel együtt ejtőzhetünk a zöldben.

©

Horniman Museum & Gardens
100 London Rd, Forest Hill, London
Nyitvatartás: a múzeum hétfőtől vasárnapig 10:30-17:30, a kertek 7:30-tól napnyugtáig
Belépőjegy: ingyenes
www.horniman.ac.uk

Frederick John Horniman teakereskedő az 1860-as években határozta el, hogy elhozza  a világot Londonnak. Családi házának egy részét megnyitotta a nagyközönség előtt, akik megcsodálhatták a Föld számos részéről összegyűjtött kis tárlatot. Az egyre gyaparodó kollekció hamar kinőtte Horniman otthonát, aki 1898-ban felkérte Cherles Harrison Townsendet, hogy tervezzen egy új múzeumot, mely 1901-ben meg is nyitotta kapuit. Az elmúlt száz évben a kezdeti tárlat Horniman szellemében gyarapodott tovább, hogy bemutassa a távoli tájak népeit és élővilágát. A múzeum közel 8000 darabos, nagyon érdekes hangszergyűjteménye a legnagyobb az Egyesült Királyságban, de van egy egyedülállóan nagy, közel 4000 darabból álló tapintható tárlata is. A Horniman Múzeum – ahová egyébként még belépőjegyet sem kell váltanunk – ad otthont Nagy-Britannia első Afrika művészetét és kultúráját bemutató állandó kiállításának – és még ez sem minden: a Horniman Museum Aquariuma egzotikus halakkal ismertetni meg a látogatókat, akik a múzeum 16 hektáron elterülő kertjeiben szépséges virágokban és növényekben gyönyörködhetnek – de akár focizhatnak is a gyepen. A múzeum igazi egész napos családi program lehet: a kiállítások egyaránt lekötnek nagyokat és kicsiket, nekik egyébként gyakran külön foglalkozásokat is tartanak a múzeum animátorai. Ha megéheztünk a kávézóba vásárolhatunk magunknak ebédet – de akár az otthonról hozott szendvicseinket is bátran elfogyaszthatjuk ezen a családbarát helyen.

©

Rubin Museum of Art
150 West 17th Street, NY 10011, New York
Nyitvatartás: hétfőn és csütörtökön 11.00-17:00, szerdán 11:00-19:00, pénteken 11:00-22:00, szombaton és vasárnap 11:00-18:00, kedden zárva
Belépőjegy: teljesárú 10 dollár, kedvezményes 7 dollár
www.rmanyc.org

A Nagy Almában járva számos amerikai csodát bemutató kiállítás mellett érdemes egy kis figyelmet szentelni a Himalája művészetét bemutató Rubin Museumnak is. A múzeum egészen egyedülálló kiállításokat szervez: nemrégiben olyan műtárgyakat tekinthettek meg a látogatók New Yorkban, melyek soha korábban nem hagyták el Bhutánt. Mivel a bhutániak úgy hiszik, a képek, szobrok magukban őrzik a szentek lelkét, akiket ábrázolnak, nem szívesen engedik azokat az országukon kívülre – a múzeum azonban két buddhista szerzetes segítségével gondoskodott róla, hogy a szentek lelkei visszatérhessenek majd Bhutánba. A múzeum önkéntesei boldogan mesélnek a művek és származásik helyük történetéről a kiváncsi látogatóknak, akik nemcsak a tárlatokon érezhetik magukat a Himalájában, de a múzeum kávézójában is, ahol a térség tipikus ízeivel kényeztetik a megéhezetteket. Az aranykincseknek számos rajongója akad, az interneten, a közösségi oldalakon buzdítanak a Rubin Museum látogatására, gyönyörű képekkel bizonyítva, érdemes odamenni.

©

Museo Zoologico e di Storia Naturale della Specola
Via La Pira 4, 50121, Firenze
Nyitvatartás: hétfőn, kedden, csütörtökön, pénteken és vasárnap 9:00-13:00, szombaton 9:00-17:00, szerdán zárva
Belépőjegy: teljesárú 8 euró, kedvezményes 4 euró
www.msn.unifi.it

A lorenai Pietro Leopoldo 1771-ben a Pitti Palota közelében vásárolta meg a csak La Specolának becézett Természettudományi Múzeum mai épületét, mely már az 1775-ös megnyitás óta az antropológia, botanika és palentológia szentélye, és úgy általában a természettudományoké. Ma a látogatók 34 teremben csodálhatják meg a múzeum gyűjteményét: a szobák többségében zoológiai kiállítást találnak a vendégek, a legizgalmasabb azonban mégiscsak az a 10 terem, ahol anatómiai viaszszobrok szemléltetik az emberi test felépítését. Az 1771 és a XIX. század második fele között készített közel 1400 darabból álló, a világon egyedülálló tárlat viaszszobrai közül Clemente Susini és Gaetano Zumbo alkotásait tartják a legnagyobb becsben, ez utóbbi művei a XVII. század nemcsak tudományos, de művészi igényességgel is készített remekei. Maga az épület is igen figyelemreméltó, különös tekintettel Giuseppe Matelli 1841-ben készített Galileo szobájára, melynek falait a reneszánsz és a XIX. század között élt legfontosabb olasz felfedezőinek képmásai díszítik. A múzeumhoz botanikus kert is kapcsolódik, amely a firenzei zsúfoltság után kellemes pihenési lehetőség a megfáradt turistáknak.

Basler Papiermühle, dem Schweizerischen Museum für Papier, Schrift und Druck, Basel
St. Alban-Tal 37, 4052, Basel
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 14:00-17:00, hétfőn zárva
Belépőjegy: teljesárú 12 svájci frank, kedvezményes 8-10 svájci frank
www.papiermuseum.ch

A baseli papír, írás és nyomdászati múzem nem egyszerűen egy kiállítás, hanem egy igazi interaktív kaland. A tárlat egy mindmáig működő középkori papírmalomban kapott helyet, ahol a látogatók nemcsak megtekinthetik, hogyan készülnek az eladásra szánt  meseszép papírok, hanem maguk is kipróbálhatják a papírkészítés, sőt a nyomdászkodás rendkívül érdekes mesterségét is. Természetesen egy igen szép történelmi papírgyűjteménnyel is rendelkezik a 2006-ban Michelin-útikalauz csillagot nyert múzeum.

©

Skagens Museum
Brøndumsvej 4, DK-9990, Skagen
Nyitvatartás: keddtől vasárnapig 10:00-17:00
Belépőjegy: teljesárú 80 dán korona, gyerekeknek 18 éves korig ingyenes
www.skagensmuseum.dk

Európa egyik legizgalmasabb szeglete a dániai Skagen földnyelve, ahol két tenger, a Skagerrak és a Kattegat a szemünk előtt találkozik. Érdemes egy sétát tenni a tengerparti homokdűnéken és gyönyörködni a partot nyaldosó vizekben. Mi is könnyen észrevehetjük, hogy egészen különlegesek itt a fények, ez ihlette meg azt a dán festőcsoportot is, aminek tagjai az 1800-as évek végén az érintetlen természet ölére menekültek ide a nagyvárosokból. A művészkolónia tagjainak gyakran szabad téren festett képeit, melyek fő témája rendszerint a táj, illetve a halászok és művészek élete volt, az 1908-ban nyitott Skagens Múzeumban tekinthetik meg a művészetbarátok – az  egyedülálló tárlat kedvéért feltétlenül érdemes elzarándokolni dániai ezen északi pontjára. A festmények mellett az épület is figyelemreméltó, a Garden House Dánia egyik legöregebb háza, a szobrokkal tűzdelt kert pedig nyáron virágözönnel várja a látogatókat. Természetesen van kávéház is, amelynek termékeit a rózsák között fogyaszthatják el a látogatók.

Molnár Kata Orsolya

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
travelline.hu Plázs

Szerelmi turizmus szexológussal

Az idős hölgy úttörő szerepet játszott a nemi élettel kapcsolatos médiatanácsadásban, igen nagy hozzáértésről...

Viharos szelet hoz a kedd

Viharos szelet hoz a kedd

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

Az éjszakai autópályán bukkant fel a Tesla Cybertruck – videó

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

Kiderült: Magyarország kétezer milliárdot bukhat a következő EU-ciklusban

A sürgősségi padlóján fekvő kisfiú döntheti el a brit választást?

A sürgősségi padlóján fekvő kisfiú döntheti el a brit választást?

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Az orkanagymamák segítik az unokáik életben maradását

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt

Ésik Sándor: Handó ment, a baj maradt