szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Az éjszakai rémálmok a Parkinson-kór első tünetét jelenthetik, állítják spanyol kutatók. Azoknál ugyanis, akik álmukban kiabálnak vagy sírnak, nagyobb valószínűséggel fejlődik ki a betegség öt éven belül.

A Barcelonai Egyetemi Kórház tudósai megállapították, hogy a rémálmokkal és hirtelen végtagrángásokkal járó úgynevezett „REM-alvászavarban” szenvedőknél magasabb a Parkinson-kór és más, demenciával járó betegségek kockázata. A REM-fázisban (rapid eye movement, gyors szemmozgás) látjuk az álmokat. Normál esetben ebben a fázisban gyakorlatilag megbénulunk, mivel az agy a zavartalan pihenés érdekében kikapcsolja az izmokat. A REM-fázis zavarai esetén ez nem történik meg és az érintettek erőteljes mozdulatokkal kísérik álmaikat.

A 60 év feletti, ebben a betegségben szenvedő páciensek egyötödénél fejlődik ki Parkinson-kór vagy más, demenciával járó betegség – derült ki a Lancet Neurology folyóiratban közzétett vizsgálatból. Ez azt sugallja, hogy az alvászavarok az agyi betegségek első jelei lehetnek, így az orvosok sokkal korábban képesek lehetnek diagnosztizálni a kórképeket és a terápia hatásfoka is javulhat.

Alex Iranzo ideggyógyász és munkatársai összesen 43, hatvan év feletti beteget vizsgáltak, valamennyiüknél a REM-fázis zavarát állapították meg. Azt találták, hogy 30 százalékuknál alakult ki valamilyen idegrendszeri betegség, leggyakrabban Parkinson-kór, az alvászavar diagnózisa utáni két és fél év elteltével.

A Parkinson-kór Magyarországon becslések szerint 16-20 ezer embert érint, főként az ötven év feletti korosztályból. A betegeknél jellemzően alacsony az agyban a dopamin nevű ingerületátvivő anyag szintje, emiatt lelassulnak a mozdulatok, továbbá zavartság és memóriaproblémák is jelentkeznek.

A spanyol tanulmány alátámasztja annak az amerikai vizsgálatnak az eredményeit, miszerint az álomban történő rugdosás és csapkodás a Parkinson-kór egyik első jele lehet. A Mayo Klinika kutatói szerint ezek a tünetek akár ötven évvel is előrejelezhetik a betegséget.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Remeg a kezem. Parkinson-kóros vagyok?

Remegés. Talán ez a legismertebb tünete a Parkinson-kórnak, amely a leggyakrabban előforduló neurodegeneratív megbetegedés. Bár inkább az idősebb korosztályt érinti, fiatal korban is előfordulhat. Becsült adatok szerint ma Magyarországon 15-20 ezer parkinsonos beteg él; a diagnosztizált páciensek között több a férfi, mint a nő. A kór oka ismeretlen. Szakértőkkel beszélgettünk.

Plázs

Megelőzhető a Parkinson-kór?

A Laval Egyetem kutatói legújabb vizsgálatuk során megállapították, hogy az omega-3 zsírsavaknak védő hatásuk lehet a Parkinson kór kialakulásával szemben.

MTI Plázs

Gerincvelői stimulátorral a Parkinson-kór ellen

Az eddigi, agyba ültetett eszközöknél veszélytelenebb gerincvelői stimulátort fejlesztettek ki emlőskísérletekben amerikai kutatók - írja a Science tudományos magazin pénteki számában.

Késes támadás történt Frankfurtban

Késes támadás történt Frankfurtban

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Országok a teljes idegösszeomlás szélén: Európa-szerte tüntetnek a korlátozások miatt

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban

Két hónappal az olimpia után lehet meg a nyájimmunitás Japánban