szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Fej-, hát- és nyakfájdalomra panaszkodnak a diákok - a szakértők szerint "rémisztő" a fájdalmak gyakorisága.

Egy vizsgálat során 1200 müncheni gimnazista 80 százaléka panaszkodott fejfájásra, ötven százalékukat egyéb, például hát- és nyakfájdalom kínozza - mondta el Andreas Straube a Mannheimban rendezett német fájdalomkongresszuson.

Közel ötven százalékuk érzi túlterheltnek magát. Christoph Maier bochumi orvos ijesztőnek nevezte a számokat, és megelőző stratégiák kidolgozására szólított fel, valamint figyelmeztetett arra is, hogy a fájdalommal küzdő páciensek gyógyszerfüggővé válhatnak, amennyiben nem a megfelelő szert kapják. Straube szerint a megkérdezett 14-15 évesek 23 százaléka érzi úgy, hogy stresszben él, ami szintén fájdalmakat idézhet elő. A fiatalok több mint tíz százalékának naponta kevesebb, mint egy óra előre be nem osztott ideje van, ötven százalékuknak két órája. "Az eredmények alapján fel kell tennünk a kérdést, hogy az élet besűrűsödése és felgyorsulása mindannyiunk számára hasznos-e, és hogy nem vezet-e ez problémákhoz" - mondta Straube.

A professzor ellenszerként a testmozgást javasolja, hiszen "aki mozog, az kevesebb fájdalmat érez". Javaslata szerint az iskolákban be kell vezetni a 20-30 perces futást, emellett a gyerekeknek relaxációs technikákat is tanítani kellene. Maier kifejtette: a nyugati országokban nőtt a gyógyszerfüggő páciensek száma, ezzel párhuzamosan egyre több a hibás kezelésekre utaló jel. Gyakori, hogy a pszichoszomatikus betegségekben vagy ismeretlen eredetű fájdalmaktól szenvedő betegeket jóakaratú vagy nem megfelelően informált orvosok meggondolatlanul ópiáttartalmú gyógyszerekkel kezelik, emiatt pedig növekszik a függőség kialakulásának veszélye.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Volna itt egy kis gond: komoly sugárterhelést kaphatnak az űrhajósok a Holdon

Tóth Vera gyászolja a kutyáját

Tóth Vera gyászolja a kutyáját

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője