szerző:
travelline.hu
Tetszett a cikk?

A Spanyolország délnyugati részén fekvő Cádiz városának partjainál két aknakereső hajó és más vízi cirkálók is őrzik...

A Spanyolország délnyugati részén fekvő Cádiz városának partjainál két aknakereső hajó és más vízi cirkálók is őrzik azokat az Atlanti-óceánon lévő pontokat, ahol feltehetőleg száz darab hajóroncs pihen a tengerfenéken. A különleges óceánsírra a szeptember nyolcadikán megkezdődött és a tervek szerint két hónapon át tartó kincskereső kampány első szakaszában találtak rá - közölte Angeles Gonzalez-Sinde spanyol kulturális miniszter.
   
Spanyolország célja, hogy megakadályozza az olyan esetek megismétlődését, mint amikor a floridai Tampában működő Odüsszeusz Tengerkutató Vállalat 2007-ben rátalált egy spanyol gályára és nagyjából 500 millió dollár (98 milliárd forint) értékű ezüstérmét és egyéb műtárgyakat hozott a felszínre. A Nuestra Senora de las Mercedes nevű hajót 1804-ben, Portugália partjaitól délnyugatra süllyesztette el egy brit hadihajó. A spanyol gálya éppen Dél-Amerikából tartott hazafelé, több mint kétszáz utassal a fedélzetén.
   
Egy amerikai bíróság tavaly azt az ítéletet hozta, hogy a kincsek Spanyolország tulajdonát képezik, ám a vállalat fellebbezett a döntés ellen és azóta sem szolgáltatta vissza a zsákmányt, amely továbbra is az Egyesült Államokban van.
  
Az eddig megvizsgált 15 területen mindössze egyetlen értékes leletet találtak, amely egy 18. századból származó horgony volt - adta hírül az El Pais nevű spanyol lap. Carme Chacon védelmi miniszter és Gonzalez-Sinde kulturális miniszter a héten úgy nyilatkozott, hogy rendkívül fontosnak tartják a spanyol történelmi múlt örökségeinek megőrzését. "Amiben egyesek zsákmányt látnak, az számunka a történelmünk. Ahol mások aranyat keresnek, ott mi az örökségünket találjuk. Amit sokan kifosztanának, azt mi meg akarjuk védeni" - hangoztatta Chacon.
   
A kulturális tárca becslései szerint jelenleg több mint 3000 olyan terület van a spanyol part menti vizekben, amelyek többségben hajóroncsok, de emellett repülőgépek, tengeralattjárók és emberi települések maradványait is őrzik. Cádiz városának közelében összesen 800 ilyen roncs pihenhet a tengerfenéken. A kampány során más part menti városokra is kiterjesztik majd a keresést, és a végső cél az országot övező hajósírok teljes térképének elkészítése lesz.

MTI

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
travelline.hu Plázs

Tengerparti élmények olcsón

A Penyal d’Ifach sziklánál pihent meg meglehetősen olcsón a sunnywalk64 blog szerzője, aki képekkel is beszámol...

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Hamisítványgyanú miatt került fókuszba József Attila "bűvölő szemű" pszichoanalitikusa

Közeleg az újabb dohányáremelés

Közeleg az újabb dohányáremelés

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?

Mit csináltak 350 éve egy gyilkos járvány ellen?