szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

A feldolgozott élelmiszer nem csak a zsírpárnák felhalmozódásában ludas, de negatívan befolyásolja a viselkedést és a lelki egészséget a gyermekeknél, állítja egy új tanulmány.

A Telethon gyermekegészségügyi kutatóintézet szerint az ilyen élelmiszerekből álló étrend növeli az érzelmi-és viselkedészavarok kockázatát, továbbá kétszeresére emeli a figyelemzavaros hiperaktivitás esélyét. A két tanulmány körülbelül 1 800 kamasz adatait dolgozta fel. A különböző hátterű gyerekeket születésüktől követte nyomon az intézet, és az derült ki, hogy az egészségesebben táplálkozó fiatalok körében kevesebb ilyen probléma jelentkezett.

"Jelentős összefüggést mutattunk ki a gyerekek táplálkozása és agyi funkciói között, de ezt valójában még senki nem hajlandó komolyan venni” – jegyezte meg Wendy Oddy, a tanulmány vezetője. A gyermekek étkezési szokásait két csoportra osztották a kutatók: az egészséges változatban sok friss zöldség, gyümölcs, teljes kiőrlésű gabona és hal szerepelt. A „nyugati” típusúban pedig sok telített zsiradék, finomított cukor, só, elvihető éttermi ételek, péksütemény, feldolgozott, rántott és finomított ételek.

Az Omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az idegrendszer helyes működéséhez, és az elmélet szerint ha ebből nem eszik eleget valaki, az befolyásolja az agy működését. Az Omega-3-ra épülő iparág a halolajra vetette rá magát, de elkerülte a figyelmüket, hogy néhány növény, mint például az olajos magvaj is tartalmaznak ilyen zsírsavakat – mondta Oddy.

Más kutatások kimutatták, hogy a lobbanékony fiatalok inkább nassolnak, ha éhesek. A búskomorság, bánat esetén édességgel vagy zsíros ételekkel tömik magukat. A depresszió és elhízás is összefügg egymással. "Mivel a túlsúly és az elhízás egyre terjed, szerintem egyre több depresszióssal is találkozunk majd, bár nem tudom, ebben az esetben melyik jelentkezik először. Azt is tudjuk, hogy a kövérek vérében több a gyulladásos faktor, talán ez az, ami hat az agyműködésre is” - tette hozzá a kutató.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

MTI Plázs

Kész gutaütés egy gyorsétterem?

Texas államban az agyi katasztrófa ott a leggyakoribb, ahol szinte minden épületben valamelyik gyorsétteremlánc üzlete kínálja portékáját. A meglepő statisztikai megfigyelést amerikai kutatók a nemzetközi Stroke Conference egyik előadásában ismertették.

hvg.hu Vállalkozás

Subway, McDonalds, Pizza-Pont: mi lesz a gyorséttermekkel jövőre?

Válság ide vagy oda bezárt egységei helyett jövőre újakat nyit a Subway. Bár több McDonald's egyelőre várhatóan nem nyit, forgalomvisszaesésre nem panaszkodhat a gyorsétterem lánc. Hogyan befolyásolta a válság a Pizza-Pont hálózat magyarországi működését és mire lehet számítani 2010-ben?

hvg.hu Plázs

Nem egyformán ártalmasak a gyorséttermi menük

Azoknál az amerikai nőknél, akik rendszeresen hamburgert vagy olajban sült csirkét fogyasztottak, jóval nagyobb eséllyel alakult ki 2-es típusú diabétesz, mint azoknál, akik más típusú gyorsételt részesítettek előnyben - közölték vizsgálati eredményüket bostoni kutatók.