szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A cigarettásdobozokon elhelyezett megrázó fotókkal hívná fel a figyelmet a dohányzás káros hatásaira az Egyesült Államok élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező, illetve ellenőrző hivatala, amely a most közzétett 36 terv közül júniusra választja ki azt a kilencet, amelyek nélkül a gyártók 2012 októbere után már nem hozhatnák forgalomba termékeiket az USA-ban.

©

Az USA volt az első ország, ahol a cigarettagyártókat arra kötelezték, hogy szöveges figyelmeztetéseket helyezzenek el a cigarettásdobozokon, de a szövegekre ma már szinte senki sem figyel – írja a New York Times. A lap beszámolója szerint a élelmiszereket és gyógyszereket engedélyező hatóság, a U.S. Food and Drug Administration (FDA) most olyan fotókkal, illetve illusztrációkkal látná el a dobozokat, amelyek a várakozások szerint jobban felhívják a figyelmet a dohányzás káros hatásaira.

Igaz, a most bemutatott tervek szinte meg sem közelítik azokat a félelmetes, elfeketedett fogakat, roncsolt szerveket bemutató fotókat, amelyeket más országokban alkalmaznak, de mindenképpen ijesztőnek hathatnak - írja a lap. Akad a képek között olyan, amely halott lábujjára erősített cédulát, felboncolt holttestet és sűrű dohányfüstben fulladozó kismamát ábrázol. A képek mellett kilenc különféle figyelemfelkeltő üzenet is olvasható lesz majd.

Az FDA a most megjelent tervekkel kapcsolatban januárig várja a véleményeket, majd júniusig választja ki a nyertes illusztrációkat. E képek nélkül a New York Times szerint a gyártók 2012 október 22-e után várhatóan már nem hozhatják forgalomba a dohánytermékeiket az országban.

©
©
©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Plázs

Büdös és rossz ízű lesz a cigaretta?

Bűz, ár, egészségkárosító hatás: sorrendben ez az a három tény, ami miatt a még nem dohányzó fiatal meggondolja, rágyújtson-e, vagy éppen végleg letegye a cigarettát. Ám a legnagyobb akadályokat – rossz szag és íz – ma már könnyen kivédik a dohánygyártók: a különböző adalékanyagok jól elfedik e kellemetlenségeket. Szigorítás készül.

kadarm Shake

Felháborodás a szex, az alkohol és a cigaretta hiánya miatt

A magyarul Reklámőrültek címmel vetített, erősen retro hangulatú tévésorozat a számos filmes díj után újabb elismerésben részesült, a Mattel Barbie babákon örökítette meg a főszereplőket. Ám a hitelesség sehol, így a rajongók egy emberként hördültek fel.