szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legtöbb, amit tehetünk a rák ellen, ha nem dohányzunk. A sok gyümölcs és zöldség fogyasztása alapvetően egészséges, a rák kialakulása ellen azonban keveset tehet. Ez derül ki a témában elvégzett eddigi legátfogóbb metatanulmányból.

Az Oxfordi Egyetem kutatói összesen több mint egymillió ember bevonásával készült más tanulmányok adatait elemezték – tudósít a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása.

Az eredmények alapján megállapítható, hogy – legalábbis az ipari országokra vonatkozóan – csak viszonylag csekély összefüggés áll fenn a bőséges gyümölcs- és zöldségfogyasztás és a rák kialakulásának kockázata közt - írja a brit egyetem epidemiológusa, Tim Key a British Journal of Cancer című szaklapban. Ezzel szemben a dohányzás mellőzését követően fontos tényezőnek számít a kismértékű alkoholfogyasztás és az egészséges testsúly.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!