szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állatkísérletekben sikerült olyan módszert találniuk brit kutatóknak, amely segíti a szklerózis multiplex (SM) miatt károsodott idegrendszer helyreállítását - ismertette vasárnap a BBC hírportálja.

A Cambridge-i és az Edinburghi Egyetem munkatársai patkányokat tanulmányozva azonosították, miként lehet segíteni az agyban lévő őssejteket abban, hogy regenerálják az idegszálakat fedő és védő mielinhüvelyt.

Az eredetileg a Nature Neuroscience című szakfolyóiratban közzétett kutatási eredmények reményt jelenthetnek az SM-ben szenvedőknek, hogy fizikai funkcióik visszaépülhetnek. A szklerózis multiplex autoimmun betegség, melyben az önmaga ellen forduló, túlreagáló test megtámadja az idegszálakat burkoló mielinhüvelyt, így azokon az ingerületvezetés hibás lesz, a mozgás sérül. A SM-ben szenvedők 85 százalékánál visszaesések és javuló periódusok váltogatják egymást, az érintettek 10 százalékánál azonban helyreállt szakaszok nélkül, folyamatos romlással zajlik a folyamat.

A mostani kutatásban azt tanulmányozták, hogy milyen lépésekben zajlik az idegszálakat szigetelő mielinburok elvesztése. Azonosítottak egy olyan jelzőútvonalat az agyban, amely arra ösztönözheti az agy saját őssejtjeit, hogy regenerálják a sérült idegszálakat. Egyúttal azt is megmutatták, miként lehet ezt a mechanizmust felhasználni a sérült részek helyreállítására.

A állatkísérletekben elért eredményektől hosszú út vezet egy embereknél is hatásos gyógymód kidolgozásáig, ám a felfedezés reményt ad arra, hogy a szklerózis multiplexben véglegesnek hitt károsodások megfordíthatók, az idegszálak védőburka újraépülhet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

A piramisjáték hazai nagyasszonya – Magyar svindlerek, 7. rész

Cseh aukciós körkép 2020

Cseh aukciós körkép 2020

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában

A "tisztelet jeleként" Donald Trumpra változtatnák egy park nevét Amerikában