szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bizonyos őssejtek megvédik a tuberkulózist (tbc) okozó baktériumokat az elpusztításuk ellen, ami megmagyarázhatja, miért tud lappangó formában évekig, sőt akár évtizedekig megmaradni a kórokozó az emberi testben - közölték kedden kutatók.

Mint az amerikai tudományos akadémia lapjában, a PNAS-ben megjelent tanulmányból kiderül, az ember immunrendszere T-sejteket termel, amelyek képesek elpusztítani a tbc kórokozóját, ám a szervezetünkben szintén jelen lévő úgynevezett mezenhimális (kötőszövet jellegű) őssejtek a tuberkulózisbaktérium mellett sorakoznak fel. "A mezenchimális őssejtek (MSC) a fertőzés helyére vonulnak, ahol gátat alkotnak a T-sejtek és a baktériumok között" - magyarázta Gobardhan Das kutatásvezető, az Új-Delhiben működő Nemzetközi Génmérnöki és Biológiai Központ munkatársa. 

Az egérkísérletek során kiderült, hogy a tuberkulózis baktériumával megfertőzött állatokban minden olyan helyen jelen voltak az őssejtek, ahol a kórokozókat megtalálták, így a tüdőben, a lépben, sőt a nyirokcsomókban is. Az őssejtek által termelt nitrogén-oxid inaktiválja a T-sejteket, és bizonyos mértékben pusztítja a baktériumokat is, így végül egy meghatározott egyensúlyi állapotot hoz létre köztük. Mint Das hozzátette, ez az oka, amiért az inkubáció nagyon hosszú ideig, akár az egész életen át fennállhat a tbc-fertőzötteknél. 

A tbc-t okozó Mycobacterium tuberculosis 2 milliárd embert, a világ népességének harmadát fertőzte meg becslések szerint, ám a baktériumhordozók 90 százalékánál látens módon van jelen. Tízből csak egy fertőzött betegszik meg élete során, elsődlegesen legyengült immunrendszere következtében. Tavaly 1,8 millió ember halt meg világszerte tuberkulózisban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét

Videókonferencia közben maszturbált, felfüggesztették a New Yorker ismert szerzőjét

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Drágul az étkezési búza, újra emelkedhet a liszt ára

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria

Tizenegy rész után véget ér a Halálos iramban-széria