szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egy izraeli tanulmány adatai szerint személyre szabott kórházi étrendek segítségével csökkenhetők lennének a halandósági mutatók idősebb betegek esetében.

A Ben-Gurion Egyetem kutatói mindössze 3,8 százalékos halálozási arányt mutattak ki azoknál az időseknél, akik a hazaengedésüket megelőzően rendszeres étkezési tanácsadásban vettek részt, míg ugyanez az arány 11,6 százalék volt a rendes kórházi kosztot fogyasztó betegek esetében.

A kutatásban összesen 259, 65 évesnél idősebb, táplálkozási szempontból veszélyeztetett beteg vett részt. A kutatás hat hónapja után az étkezési programban részt vettek egészségi állapota jelentősen jobb volt, mint a kontroll csoportban lévőké. A kutatás során a dietetikusok egyéni étrendet állítottak össze minden beteg számára, és az elbocsátást követően is felkeresték őket otthonukban.

"Ez az első eset, hogy személyre szabott kórházi étrendet kaptak az idős betegek. Az adatok szerint a táplálkozási szakemberek munkájának eredménye sikerrel csökkentheti a halálozási arányt és a visszaesés esélyeit" – nyilatkozta Danit R. Shahar, a BGU munkatársa.

A kutatás részletei a Journal of the American Geriatric Society című szaklapban olvasható.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!

hvg.hu Plázs

Kórházi menük itthon és a világban - fotókkal

Aki eltöltött már néhány napot valamely kórházban, az tudja, milyen ételekre számíthat lábadozása alatt. De milyen a helyzet más országokban? A Hospital Food nevű blog a világ minden tájáról összegyűjti a páciensek által, a kórházi ételekről készített fotókat. Ezekből szemezgettünk.