szerző:
hvg.hu

A legváratlanabb pillanatokban megjelenő bőrpír hátterében több ok is húzódhat. A lángoló, viszkető foltokat kiválthatják az éppen hordott divatékszerek, illatanyagok vagy finom falatok is. Cikkünkben olyan eseteket mutatunk be, amikor nem a pollenek a ludasok az allergiás reakciókban.

A légúti tüneteket okozó allergiákat viszonylag jól ismerjük: a tünetek az immunrendszer túlzott reakciója olyan anyagokra, amelyekre valójában semmiféle választ nem kellene adnunk. Normál körülmények között ezek az anyagok teljesen ártalmatlanok, legyen szó akár a nyárfa vagy a parlagfű virágporáról, esetleg a macska szőréről. Ám ha más típusú allergiákról esik szó, ha például a fém-, a mosószer- vagy az ételallergia kerül szóba, már jóval kevesebb az információnk. És olyan anyagok is heves reakciót válthatnak ki, amikre nem is gondolnánk.

Csillag Judit ideggyógyász három, legalábbis a mindennapi ember számára különös esetet ismertet, amelyekkel praxisa során találkozott. Az egyik páciens még a probléma folyamán orvoshoz fordult, a másik sokkal később mesélte el orvosának az esetet, a harmadik esetben pedig a probléma oka még ismeretlen. Mindhárom páciensben felmerült: pszichés ok váltja ki a kellemetlen reakciót.

Három történet

Az egyik eset elszenvedője egy biológus páciens, aki minden családi ünnepre heves bőrreakcióval reagált, s ilyenkor igen rosszul lett. Már saját maga is kezdte hinni, hogy valami súlyos nyavalya vagy mély, általa nem ismert lelki trauma miatt kezeli így az ünnepeket, amikor az ideggyógyász úgy döntött, hogy jobb lenne minden lehető allergiás reakció lehetőségét kizárni, mielőtt még hosszú ideig tartó pszichoterápiát javasolna a betegnek. Így aztán kiderült, hogy a páciens, aki amúgy nem hordott ékszert, minden ünnepi alkalommal kedveskedni akart a családjának, s felöltött egy, a párjától kapott csinos nyakláncot. A rosszullétet nem az ünnep, hanem az ajándéka okozta.

A másik történet egy mára már igen nagy ismertségnek és elismertségnek örvendő szegedi írónő esete, aki fiatalkorában színpadi táncos szeretett volna lenni, ám fellépései előtt erős pír, viszketés lépett fel szerte a bőrén, szinte mindenhol csúnyán foltos lett. Ő akkoriban úgy magyarázta az esetet, hogy nyilván szorong a fellépésektől, fél a sikertelenségtől, s abba is hagyta a táncos pályát. Később kiderült, hogy valójában kontakt-allergiája volt – ez a gond ma is fennáll nála –, ha bizonyos fémekkel találkozik a bőre, akkor jelentkeznek a tünetek. A megoldást az jelentette, hogy nem viselt többé fémnyakláncokat, a fülbevalót, s a csatos övektől is megszabadult. 

A harmadik egy budapesti egyetemi oktató esete, aki jelenleg sem tudja, mi okozza a tüneteit. A legváratlanabb pillanatokban foltokban piros lesz a bőre: a foltok előbb viszketni, később lángolni kezdenek, s egyre több helyen jelentkeznek. Ha azonnal nem tud megszabadulni a ruháitól, s nem tudja hideg víz alá tartani a kellemetlen folyamatban részt vevő bőrfelületeket, - ami sokszor az egész testét jelenti -, akkor úgy érzi, azonnal megfullad vagy egyenesen felgyullad. Ha azonban nyugtatni, szellőztetni, hűteni tudja a bőrét, akkor körülbelül negyed-fél óra alatt az egész folyamatnak vége szakad, a foltok nyomtalanul eltűnnek. Két eset között eltelhet akár fél-, egy év is. Először arra gyanakodott, valamiféle mosópor okozhatja a problémát, később a ruházkodására vezette vissza a jelenséget, de hajlik arra is, hogy olyan étel okozhatja a dolgot, amelyre a vérvizsgálatok esetleg nem terjedtek ki.    

E három eset is igazolja, hogy sokszor sötétben tapogatózunk. Nem ismerjük az okokat, nem tudjuk szétválasztani a jelenségeket, olykor lelki tényezőkre is gyanakszunk. Biztosra vesszük, hogy a környezetünkben levő beteg valójában fél, szorong, vagy utál valamit, s ez okozza a bajt. Félünk a kellemetlen jelenségektől, de sejtelmünk nincs, hová fordulhatnánk, hogy orvosolhassuk őket. Találgatás helyett egyet tudunk tenni: ha ilyen problémák jelentkeznek, kiválasztjuk azokat a szakembereket, akik meggyőző eredményeket mutatnak fel az ilyen típusú bajokban szenvedők tünetmentessé tételében.  

 Az allergiákról bővebben cikkünk következő részében olvashat.  

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Autó

Allergia: végzetes is lehet a tüsszentőroham

Az allergiás sofőrök élete a pollenszezonban különösen veszélyes. Amikor a virágpor szállingózik, a fűfélék virágoznak, sok embernek folyni kezd az orra és viszketni a szeme. Ezek pedig értelemszerűen elveszik a figyelmet a vezetéstől. Felmérések szerint, ha valakit a volán mögött kap el a tüsszentőroham, akkor 50 kilométer/órás tempónál 14 métert tesz meg vakon. Az allergia ellen szedett szerek szintén befolyásolhatják a vezetési képességet. Az ADAC német autóklub szakemberei tippeket adnak arra, mire kell figyelni ilyenkor.

hvg.hu Plázs

Mit szedjünk az allergiánkra?

A szénanátha tökéletes kezelési módja az lehetne, ha a kiváltó allergént teljesen ki tudnánk iktatni az életünkből. Mivel az előbb említett módszer kivitelezhetetlen, nem marad más hátra, mint a legmegfelelőbb gyógyszerek használata az allergiás tünetek fellobbanása idején. Nem árt azonban néhány dologra odafigyelnünk, különösen, ha először öngyógyítással próbálkozunk.

MTI Hírek

A sok mobilozástól allergiásak lehetünk

Allergiás reakciót válthat ki a mobiltelefonokban található nikkel azoknál, akik szinte megállás nélkül csevegnek a fülükre szorított apró készüléken - figyelmeztettek szakemberek az Amerikai Allergiás, Asztmás és Immunológiai megbetegedések Kollégiumának (ACAAI) éves találkozóján.

MTI Plázs

Allergiás bőrreakciót okozhat szemüvegkeretünk

A fémkeretes szemüvegek többségénél nikkel kioldódását tapasztalták a fogyasztóvédők az egyiki fővárosi bevásárlóközpontban tartott laboratóriumi nyílt napon, a megvizsgált 14 termékből 9-nél mutatták ki az allergiás bőrreakciót okozó anyagot - mondta Fülöp Zsuzsanna, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság szóvivője hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Sok tragédia egyike lesz, vagy áttörést hoz az autó után kötött kutya pusztulása?

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Melegebb idő lesz a hosszú hétvégén

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

Több mint 12 ezer lőfegyvert adtak le az új-zélandiak a christchurchi merénylet után

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

A francia Pókember egy hongkongi felhőkarcolón bukkant fel – videó

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Megint felbukkant egy furcsa független jelölt Miskolcon

Eladó a Porsche legendás első autója

Eladó a Porsche legendás első autója