szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Hende Csaba honvédelmi miniszter szerdai hatállyal Schandl Lászlót bízta meg a Honvédkórház Állami Egészségügyi Központ (ÁEK) főigazgatói teendőinek ellátásával - közölte a tárca.

Közleményük szerint az új főigazgató emellett eredeti beosztását, a Járóbeteg Szakrendelő Intézet igazgatói posztját is megtartja. Grósz Andor pedig - aki eddig a kórház megbízott főigazgatójaként dolgozott - továbbra is betölti katonai főigazgató-helyettes marad.

Az atv.hu vasárnap azt írta, hogy a honvédelmi miniszter háziorvosát nevezné ki az ÁEK élére. Az internetes portál felidézte: Hende Csaba nem sokkal hivatalba lépése utáni június elsejei hatállyal menesztette az ÁEK akkori vezetőjét, Szilvásy Istvánt. Azóta megbízott főigazgatóként Grósz Andor vezette a kórházat.

Szakmai berkekben - mint az atv.hu írta - állítólag régóta az a "pletyka" terjedt, hogy az új vezető az a Bedros Róbert lehet, akit az első Orbán-kormány idején neveztek ki a BM-kórház igazgatójává. Az atv.hu viszont több forrásból úgy értesült: "nem ő Hende Csaba favoritja. A rossz nyelvek szerint a honvédelmi miniszter háziorvosát szeretné az ÁEK élén látni". 

Azt is írták továbbá, hogy a tárcavezető azért készül Grószt levenni a megbízott főigazgatói posztról, mert szerinte ő szivárogtatta ki, hogy a Honvédelmi Minisztérium vezetésében fontolgatták, hogy hazaküldik a három éve az ÁEK-ban fekvő Horn Gyulát, aki így a kormányváltás után csak Orbán Viktor közbenjárásának hatására maradhatott az intézményben. 

Az atv.hu állításait megjelenésükkor sem a Honvédelmi Minisztérium, sem a Miniszterelnökség nem cáfolta. A tárca néhány nappal későbbi közleményében viszont leszögezték, hogy senki sem akarta hazaküldeni a volt kormányfőt. Az atv.hu azt is hangsúlyozta: "tévedés, amit a honvédelmi miniszter a szivárogtatóról gondol, az információk forrása nem Grósz Andor volt".

Az MTI az atv.hu vasárnapi híre kapcsán kereste a honvédelmi tárcát, de nem kívántak reagálni. Szerdán a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában Hende Csaba kifejtette, hogy az a felvetés, hogy ő a háziorvosát szeretné kinevezni a honvédkórház élére "teljesen hírlapi kacsa".

A Népszava szerdai számában írt arról, hogy Schandl László, az afganisztáni magyar katonaorvosi kontingens első parancsnoka lehet az ÁEK új vezetője. Bedros Róbertről - az atv.hu értesüléseivel egybehangzóan - azt írták, hogy Hende Csaba nem őt kívánja kinevezni. Hozzátették ugyanakkor, hogy Bedrost "magas szintről ajánlják" Hende figyelmébe. Arra is utaltak viszont, hogy a BM-kórház éléről 2005-ben távozott Bedros Róberttel kapcsolatban felvetődött a hűtlen kezelés, illetve más visszaélések gyanúja.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Plázs

Nem lehet szülésznőt választani az ÁEK-ban

Az Állami Egészségügyi Központban (ÁEK) egy felső vezetői döntés miatt a kismamák nem választhatnak szülésznőt; az osztály vezető főorvosa kedden az MTI-nek azt mondta, hogy ellenzi a döntést.

MTI Itthon

Elhunyt az ÁEK-ből hazaküldött beteg

Meghalt az a stroke-on többször átesett férfi, akit egy hónapja rövid kivizsgálás után egészségesnek nyilvánítottak, majd hazaküldtek az Állami Egészségügyi Központból (ÁEK) - írta a szerdai Magyar Nemzet.

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

A lemondó sms ellenére elment az oltópontra, és megkapta az AstraZenecát egy budapesti férfi

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Megvan Dárdai Pál első győzelme

Megvan Dárdai Pál első győzelme