szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tízpontos akciótervet jelentett be a német szövetségi kormány mezőgazdasági és fogyasztóvédelmi minisztere a takarmánykeverő cégek működésének engedélyezésének és termékeik ellenőrzésének szigorítása céljából pénteken sajtótájékoztatón Berlinben.

Ilse Aigner (CSU) terve értelmében, amely a jövő héten kerül a kabinet elé, az eddiginél szigorúbb kritériumokat kell teljesítenie annak a cégnek, amely állati takarmányt akar előállítani. Szigorúan el kell választaniuk a műszaki felhasználásra és a takarmányozási célra készült zsírok technológiáját. A cégek ellenőrzése is gyakoribb lesz a jövőben, ráadásul felelősségbiztosítást kell kötniük az esetleges szennyeződések okozta károk fedezésére.

A tartományi élelmiszerhatóságoknak a terv előírja, hogy az ellenőrzések során tapasztalt magasabb károsanyag-értékeket haladéktalanul tegyék közzé az interneten. A méréseket végző laboratóriumoknak pedig nem csak a határértéket meghaladó, de a normál szint fölötti károsanyag-értékeket is jelezniük kell a hatóság felé - ismertette a miniszter.

Aigner, akit az utóbbi napokban erőteljes bírálatok és támadások értek, elismerte, hogy reagálása a dioxinbotrányra nem volt a legjobb. "Talán több kommunikációra lett volna szükség kifelé, jóllehet a tárcán belül minden intézkedést meghoztunk, amit csak hozhattunk" - fogalmazott, visszautasítva azt a fölvetést, hogy talán le kellene mondania.

Az ellenzék és a fogyasztóvédelem elégtelennek minősítette a miniszter tervét. Renate Künast, a Zöldek alsóházi frakcióvezetője (aki a Schröder-kormányban Aigner tárcáját vezette) a ZDF televízióban kijelentette: A tízpontos terv címszavait Aigner "a Zöldektől lopta, pontosabban az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány illetékes miniszterétől. A tartalom viszont ködös, és távolról sem felel meg annak, amit a címszavak beharangoznak. Az akciótervet ezzel az erővel a takarmányágazat szereplői is írhatták volna".

Thilo Bode, a Foodwatch fogyasztóvédelmi szervezet alapítója és ügyvezető igazgatója is elégtelennek minősítette Aigner tervét. Mint a ZDF televízióban kifejtette: amíg nem történik minden egyes adag takarmány ellenőrzése, addig nem lehet szó a probléma megoldásáról. A laboratóriumi ellenőrzés viszont komoly pénzbe kerül: adagonként 500 euróba.

Pénteken ismertté vált adat szerint az eddig megvizsgált tojásminták egynegyede volt dioxinnal szennyezett. A bevizsgált sertéshúsminták (33) közül viszont csupán egyben találtak határértéket meghaladó mennyiségű dioxint, egy mintában pedig a határértéket megközelítő szintet - közölte a fogyasztóvédelmi minisztérium. Németországban 396 állattenyésztő telep továbbra is hatósági zárlat alatt van, szennyezettségük vizsgálata folyamatban van.

A német határokon túlra is jutott dioxingyanús sertéshús, kisebb szállítmányok kerültek Lengyel- és Csehországba - közölte a berlini tárca. Ezeket a szállítmányokat azonban már nem lehet visszarendelni a kereskedelemből.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

Még egy esélyt kapott a főváros városházi krízisszállója

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

A Bors lényegében megtrollkodta a Szájer-ügyet

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön

Mészáros közel 10 milliárdért javíthatja az ivóvízminőséget Gödön