szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az intelligenciaszinttől és a társadalmi háttértől függetlenül nagyobb valószínűséggel ütik fel fejüket egészségügyi és anyagi gondok azoknál a felnőtteknél, akik kisgyerekként túl hevesek voltak, és nem volt önuralmuk - vélekednek brit, amerikai és új-zélandi tudósok.

A gyerekkori önuralom előrevetítheti a felnőttkori kilátásokat. A szakemberek szerint a kisgyerekként tanúsított kevesebb önuralom és a bűnözési hajlam között is összefüggés van, nagyobb az esélye annak, hogy a magukat visszafogni nem tudók felnőttként, harmincas éveik elejére már elkövettek valamilyen bűncselekményt.

Az önuralomhiánnyal küszködő gyerekeknél a későbbiekben fokozottak az egészségügyi kockázatok, beleértve a magas vérnyomás, a túlsúly, a légzési nehézségek és a szexuális úton terjedő betegségek veszélyét is. Nagyobb valószínűséggel alakul ki náluk valamilyen függőség, legyen szó akár dohányzásról, alkohol- vagy kábítószer-függőségről. Felnőttként nagyobb az esélye annak, hogy egyedülálló szülő lesz belőlük, pénzügyi gondokkal küszködnek, és annak is, hogy szembe kerülnek a törvénnyel - olvasható az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmányban.

"Az önuralom elsajátítása, a kitörések kezelése a legfontosabb követelmények közé tartozik, amelyeket a társadalom a gyerekekkel szemben támaszt - fogalmazott közleményében Terrie Moffitt, a brit King's College, illetve az amerikai Duke Egyetem társadalmi viselkedést és fejlődést kutató professzora, a kutatás vezetője. - Vizsgálataink első alkalommal bizonyították, hogy a gyerekként tanúsított akaraterő valóban befolyásolja a felnőttkor egészségi és anyagi kilátásait."

A kutatás során a nemzetközi tudóscsoport két nagyszabású felmérés eredményeit elemezte. A korábban végzett vizsgálatok során a gyerekek egészségi teszteken és interjúkon estek át, hogy a szakemberek fel tudják mérni azokat a genetikai és környezeti faktorokat, amelyek életüket formálták. Az első kutatást ezer, 1972 áprilisa és 1973 márciusa között született új-zélandi bevonásával végezték. A másodikban ötszáz brit ikerpárra vonatkozott felmérés eredményeit elemezték ugyanazoknak a szempontoknak az alapján.

A Moffitt vezette kutatást értékelve a Floridai Állami Egyetem független szakértője megjegyezte: jó hír, hogy az önuralomra való képesség változhat, különösen, ha az egészségügyi és társadalmi szolgálatok időben közbelépnek. Olcsóbb a lehető leghamarabb észlelni az önuralom hiányát, és megelőzni, közbelépni, semmint börtönökkel, drogprogramokkal és személyes anyagi bukásokkal foglalkozni - mondta Alexis Piquero.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Levélben kérik a legismertebb olasz szótárt, kerüljön ki a puttana a nő szinonimái közül

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Kásler: A terv szerint a szóbeli és az írásbeli érettségit is megtartjuk

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus

Három évtized a hullámvasúton – így omlott össze az albán szocializmus