szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Bántalmazott nőknek tartanak terápiás programot, amelyben drámapedagógia, tánc, beszédtechnika, smink és kézművesség is szerepel.

A Művészetekkel a magabiztosságért és önérvényesítésért elnevezésű program novemberben indult, a képzés célja a résztvevők önbizalmának, önismeretének növelése - mondta el Jaksity Kata, a tanfolyam ötletgazdája és megvalósítója szerdán, a sajtó képviselőinek rendezett tájékoztatón Budapesten.

Az elveszett önbizalmat visszaszerezni, az önértékelést újra felépíteni sok időbe telik - hangsúlyozta Soltész Krisztina, a Nők Világa Alapítvány kuratóriumának elnöke, hozzátéve: a megélt élmények és tapasztalati tanulás révén az áldozatok felismerik saját külső és belső értékeiket, megélik alkotóképességüket. A megfigyelések szerint a fizikai bántalmazást sokszor lelki bántalmazás előzi meg. A bántalmazó addig becsmérli, sértegeti, fenyegeti és alázza a másikat, míg a lelki erőszak elszenvedője elveszíti önbizalmát, személyiségét, autonómiáját. Elhiszi, hogy értéktelen, semmire nem jó, úgy érzi, hogy másnak nem is kellene már, csak a bántalmazónak.

A fizikai, pszichés és szexuális bántalmazás gyakorisága mind nemzetközi, mind hazai viszonylatban aggasztó méreteket ölt, s nagy része családon belül történik. Magyarországon átlagosan minden ötödik házasságban történik fizikai bántalmazás, hetente meghal egy nő a partnere által okozott sérülések miatt - ismertette Soltész Krisztina. Egy magyarországi vizsgálatban a megkérdezettek 88 százaléka gondolta úgy, hogy a család belügye, ha egy férj vagy feleség sértő, megalázó dolgokat mond házastársának. Ez a szemlélet, valamint a társadalmi sztereotípiák is elősegítik a nők bántalmazásának lehetőségét: számos nő úgy érzi, hogy nem jó feleség és anya, ha fellázad helyzete ellen.

A bántalmazott és hátrányos helyzetű nők létszáma jóval magasabb, mint amiről tudnak, ugyanis a családok nem engednek betekintést belügyeikbe - mondta Urbán Erika, a Családok Átmeneti Otthonát működtető Sorsunk és Jövőnk Kiemelten Közhasznú Alapítvány elnöke. Ennek egyik oka, hogy mivel a bántalmazó elveszi a bántalmazott személyiségét és megfosztja önérdekérvényesítési képességétől, az képtelen továbblépni.

A szervezet négy átmeneti otthont, egy kiléptetőlakást és egy gyermekjóléti szolgálatot működtet. Otthonaikba krízishelyzetbe került családok és a családon belüli erőszak áldozatai költözhetnek be: 144 főt tudnak fogadni, kétharmadrészt gyermeket. Az elnök beszélt arról is, hogy a bekerülők többsége csak több hónap elteltével képes elmenni akár a bankba vagy munkát keresni. További információkat a programról a www.anyaotthonprogram.mlap.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Meghalt egy spanyol hegymászó, a K2 meghódítására készült

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

Már el is fogták a budapesti villamosmegállóban késelőket

 PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság

PM: jól járnak a cégek az elektronikus fizetéssel, mert így többet költ a lakosság