szerző:
MTI

A fertőzéstől való félelem és a nagy társadalmi változások idézték elő a HIV-fertőzöttek számának drasztikus csökkentését Zimbabwében, az ország fontos tanulságokkal szolgál az AIDS-elleni harcban szerte Afrikában - mutattak rá egy nemzetközi tanulmány szerzői.

Zimbabwe az egyik leginkább fertőzött ország volt a HIV-vírus tekintetében mindaddig, amíg 2007-re mintegy felére nem csökkent a fertőzöttek száma. Míg 1997-ben a lakosság 29 százaléka hordozta a vírust, addig 2007-re ez az arány 16 százalékra apadt - idézték fel a londoni Imperial College szakemberei a PLoS Medicine orvosi szaklapban kedden közzétett tanulmányukban.

A társadalmi, gazdasági tényezők elemzéséből kiderült, hogy a zimbabweieket széles körű kampány során világosították fel és motiválták arra, hogy változtassanak szexuális magatartásukon - ezáltal nőtt az emberek fertőzéstől, a halálos AIDS-betegségtől való félelme. A kampány "a tömegtájékoztató eszközökön keresztül folyt, amelyek behatoltak a templomokba, a munkahelyekre és a közösségi tevékenység más formáiba is" - emelték ki a szakemberek. A kutatók fontos tényezőnek nevezték azt is, hogy Zimbabwe lakossága jól képzett, nagy hagyományai vannak az országban a házasság intézményének.

Simon Gregson, az Imperial College kutatója hangsúlyozta: fontos volt megérteni, mi okozta a fertőzöttek számának drámai csökkenését a dél-afrikai országban, mivel a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek száma még mindig igen magas a Szaharától délre fekvő afrikai államokban. Segítette a csökkenést, hogy a felvilágosító kampányokkal sikerült megváltoztatni a szexuális partnerek számához való hozzáállást is. Ebben szerepet játszott "az ország rossz gazdasági helyzete 2000 elejétől, mivel a pénztárcákra nehezedő nyomás behatárolta, hány partnere lehet egy férfinak" - írták a szakemberek.

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint 33,3 millió HIV-fertőzött él a világon, többségük a Szaharától délre fekvő afrikai térségben. A HIV-vírust gyógyszeres kezeléssel ellenőrzés alatt lehet tartani, de nem gyógyítható. Mintegy 30 millió ember vesztette életét a vírussal kapcsolatos betegségekben azóta, hogy a nyolcvanas években először észlelték a fertőzést.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
hvg.hu Tech

AIDS-ellenes küzdelem: lassan, de biztosan?

Közel három évtizede felfedezett betegség világszerte mintegy hatvanmillió embert fertőzött már meg és 25 millió halálos áldozatot követelt. Működőképes gyógyszer egyelőre nincs, azonban a legutóbbi szakmai AIDS-csúcs eredményei a korábbi szenzációsnak titulált bejelentéseknél reménykeltőbbek: bár megelőzni még mindig nem tudjuk a fertőzést, a legtöbb HIV-pozitív páciensnek a közeli jövőben már elérhető lehet olyan szer, amelynek segítségével szinte teljes életet élhetnek. Összeállításunkból kiderül, hol tart napjainkban a harc a „megállíthatatlan gyilkos” ellen.