szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Lehet, hogy bizonyos szempontból hasznos órákat tölteni a számítógép előtt, de tapasztalat, hogy szemszárazsággal, fejfájással és kimerültséggel is jár. Ezeket együttesen számítógépes-látás szindrómának (computer vision syndrome – CVS) szokták nevezni, a szakemberek azonban nem egységesek azzal kapcsolatban, hogy új jelenségről, és egyáltalán valódi betegségről van-e szó.

„Ez egy elég divatos diagnózis mostanában” – fogalmazott Ivan R. Schwab, a Kaliforniai Egyetem szemészeti professzora. „Az elképzelés, miszerint a technikai újdonságokhoz közel ülve más tünetegyüttest kapunk, mintha egyéb dolgot kellene hosszú ideig közelről vizsgálnunk, még nincs tudományosan bizonyítva. Úgyhogy én szkeptikus vagyok.”

A professzor véleményét Lee Durffner, floridai szakember is osztja. „A CVS széles körben használt fogalommá vált, de inkább az optikusok, mint a szemészek között. Ennek oka, hogy nem tudunk olyan anatómiai elváltozásról, amelyért egyértelműen a számítógép előtt töltött órákat tehetnénk felelőssé.”

Az amerikai optikusok szövetsége olyan szakembereket tömörít, akik felállítják a látásromlással kapcsolatos diagnózisokat és kezelik azokat, de nincs orvosi végzettségük. Véleményük szerint a jelenség létezik, és bizton állítható, hogy a képernyő előtti hosszú idő következménye. Fontosnak tartják felhívni a figyelmet arra is, hogy komoly népegészségügyi problémával állunk szemben. Az Egyesült Államokban évente tízmillió emberen végzik el az ezzel kapcsolatos látásvizsgálatot, ahol a számítógéppel dolgozók 50-90 százalékánál fedezik fel a CVS bizonyos jeleit. Duffner azonban vitatkozik mindennek a jelentősségével. „Ezek leginkább csak tünetek, amelyek a gép előtt ülve jelentkeznek. Nincs olyan adat, amely arra utalna, hogy a számítógép használata maradandó károsodást okozna.”

Duffner és Schwab szerint ha egy távollátó személy hosszú ideig próbál egy közeli pontra fókuszálni, azzal egyszerűen csak túlterheli a szemét. Az általános jelenség, hogy 40 éves kor körül a legtöbb embernek problémája lesz a közelre látással, szintén ennek számlájára írható. Éppen ezért nem tartják szükségesnek a számítógéphez tervezett speciális lencsék használatát, inkább arra figyelmeztetnek, hogy mindenki saját magának megfelelő szemüveget használjon.

„A szem nem tökéletes eszköz, és mindezek a számítógéppel kapcsolatos problémák valójában a hosszú ideig tartó koncentrálásra vezethetőek vissza. A jelenség régi, csak most új köntösben jelentkezik” – véli Schwab.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Medipress Plázs

Monitor előtt: hogyan védjük szemünket?

A nap végén kilúgozva érezzük magunkat, pedig „csak” a számítógép előtt ültünk. Ne csodálkozzunk, a monitor előtt végzett munka a legnehezebb, különösen igénybeveszi a szemet. Hogyan előzzük meg a panaszokat?

hvg.hu Plázs

Mit kell tudni a monitorszemüvegről?

Mára éltünk részévé váltak a számítógépek. Szinte nincs olyan életterület, ahol ne találkoznánk velük. Sokan munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a gép előtt tölteni.