szerző:
hvg.hu

Akár egy hónapot is képesek vagyunk ennivaló nélkül kibírni, ám a folyadékhiányt legfeljebb három napig viseljük el. Ám nem csak a szélsőséges szomjazás, hanem a szükségesnél kevesebb vízfogyasztás is zavarokat okozhat. Március 22-e a víz világnapja.

Nem iszunk eleget. Különösen a nők hajlamosak arra, hogy megfeledkezzenek a megfelelő mennyiségű folyadékpótlásról, pedig a legdrágább hidratáló krém sem képes kiegyensúlyozni a szervezet belső vízhiányát, ami pedig jól látható nyomokat hagy a bőrön. Csökken a teltsége, a színe szürkésebbé válik, s még az apró ráncok is szembetűnőbbek lesznek. Inni tehát már csak szépségünk érdekében is kell, ám, hogy mennyi a szükséges napi mennyiség, az egyénfüggő. Bár általában a napi két-két és fél liter folyadék elkortyolását javasolják a szakemberek, ez csak általános érték. 

Boros Szilvia sportorvos szerint több tényező is befolyásolja, mennyi innivalóra van szükségünk. Meghatározó, hogy milyen munkát végzünk, sportolunk-e, s az is mérvadó, milyen ételekből áll össze a napi menünk. „Szomjoltásra az ivóvíz és az ásványvíz a legalkalmasabb, de a víz mellett érdemes natúr, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat is inni. De a leves, a joghurt, a kefir is nagy folyadéktartalmú élelmiszerek, s ha ezt is figyelembe vesszük, már nem is sok a napi kétliternyi mennyiség” – véli Boros.  

Bár az elmúlt években a palackozott vizek fogyasztására szoktunk rá, noha a hazai csapvíz kiváló minőségű, összetevői 96−97 százalékban megfelelnek az előírásoknak. És azért javallott időnként „házi vizet” inni, mert a ha hosszú időn keresztül kizárólag egyféle ásványvizet fogyasztunk, bizonyos ásványokból túl sok kerülhet a szervezetbe, míg más, szükséges anyagokhoz nem jutunk hozzá. Ezért a magas ásványi anyag tartalmú (500-2000 mg/l) vizeket lehetőleg mértékkel kortyolgassuk, hetente váltogassuk, az alacsonyabb ásványi anyag tartalomnál (500mg/l alatt) azonban elegendő három-négy hetente új terméket választani. Az, hogy szénsavas vagy buborékmentes vizet választunk-e, ízlés kérdése, de a szénsavval dúsított italok túlzott fogyasztása hozzájárulhat a szervezet elsavasodásához, és emésztőrendszeri problémák esetén sem javallott. Ugyanakkor a buborékmentes vízben gyorsabban szaporodhatnak a nem kívánt baktériumok, ezért száraz, hűvös helyen, lehetőleg hűtőben tároljuk, felbontás után pedig tanácsos néhány napon belül elfogyasztani.

A dehitratáltság jelei

Az elégtelen vízbevitel – ahogy a szakértő mondja – olyan tünetekkel is jelentkezhet, amit nem tudunk semmilyen betegséggel, állapottal magyarázni. Ha fáradtak vagyunk – már reggel is –, ha fáj a fejünk, ha kipirul az arcunk, mind azt jelezhetik, hogy dehidratált a szervezetünk. Tanulmányok jelzik, hogy ha a testsúlyunk 3 százalékának megfelelő vizet veszít a testünk, a teljesítőképességünk 10 százalékkal csökken. Ha a vízvesztés 4-5 százalékos, akkor az izmainknak 20-30 százalékkal lesz rosszabb az állóképessége, és az már végzetes lehet, ha a testsúlyunk 10-12 százalékának megfelelő víz hiányzik a testünkből. Nem árt tudni, hogy a száj szárazsága már parancsoló állapot, a szervezetünknek ekkor már jelentős folyadékhiánya van: ilyenkor tényleg ne halogassuk tovább az ivást. Az az adat is a gyakori kortyolgatásra hívja fel a figyelmet, hogy megközelítően napi 2,4 liter vizet vesztünk a verejtékezéssel, a légzéssel és a kiválasztással.

Az is közismert, hogy egy nagy pohár víz evés előtti elkortyolása telíti a gyomrunkat, így kevesebbet fogunk enni, ergo fogyunk, de legalábbis nem hízunk. Nos, ebben van igazság, de – ahogy Boros megjegyzi – nem egészen ezt a taktikát kell követnünk. Ne közvetlenül ebéd, vagy vacsora előtt húzzunk le egy félüvegnyi ásványvizet, mert ezzel főleg azt érjük el, hogy felhígulnak az emésztő-enzimjeink, s így nem tudják a feladatukat jól ellátni. A szakember azt tanácsolja, inkább a két étkezés közötti éhségünket csökkentsük vízivással, mert ezzel akár a napközbeni nassolást is kiválthatjuk, hiszen a víz teltségérzetet okoz. 

Belső tavaszi nagytakarítás

Tavasszal sokan kezdenek el egy tisztítókúrát, népszerű a léböjt, a vízkúra, a teaböjt. A kéthetes vízkúra, amelynek soránk izárólag csapvizet lehet fogyasztani, igen veszélyes az egészségre nézve, mivel hiánybetegségeket idéz elő. Orvosi felügyelet nélkül nem javasolt, mint ahogy a bizonyos kúrák kiegészítőjeként alkalmazott víznap sem ajánlható mindenkinek. Ugyancsak hiánybetegségeket idézhet elő a teaböjt – amely során különféle salaktalanító gyógyteák és szénsavmentes ásványvíz fogyasztható –, ezért 1-2 napnál tovább otthon nem javasolt. 

Szintén felügyelet mellett, egészséges embereknél alkalmazható a gyógyteákból és a frissen préselt zöldség-, gyümölcslevekből álló néhány napos, egy hetes léböjt. A gyógyteák mellett higított, frissen facsart gyümölcslevet, szűrt, natúr zöldségleveket is lehet fogyasztani. A szintén népszerű tejsavókúra napi közel 3 liter folyadékból, ezen belül 1,5-2 liter friss tejsavóból, szénsavmentes ásványvízből és gyógyteákból, szűrt zöldséglevesből áll. Legfontosabb a fokozatosság és a szakszerűség. A böjtkúra alatt nem éheztetni kell a szervezetet, hanem nagy mennyiségű folyadékkal átmosni, tisztítani.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Napi merítés

"Az ember, aki 70 éve élelem és víz nélkül él"

Az elmúlt hónapban nemzetközi és hazai médiumok tucatjai adtak hírt arról, hogy az állítólagosan több mint 70 éve élelem és víz nélkül élő, hívek által bálványozott, indiai csodaember - Prahlad Dzsani - szigorú orvosi felügyelete és ipari kamerákkal támogatott őrizete alatt tapasztaltak elképesztették a kísérletben résztvevő orvosokat - olvasható a Szkeptikus blogon.

Medipress Plázs

Jót tesz az agyműködésnek a citromos víz

Gyakori záporeső és zivatar szakítja meg a zavartalan napsütést kedden. Főként a Dunántúlon élők számíthatnak csapadékra. Fronthatás azonban nem érvényesül

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

Nem gondoltuk volna, hogy Orbán Viktor egyszer még migránsokkal dicsekszik

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Morcosítva: máris itt az új 2-es Gran Coupé BMW sportosabb változata

Hajléktalan szépségnap

Hajléktalan szépségnap

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Pác-só és nitrit ad randevút a Csík zenekar Nébih-es dalában

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Iben Sandahl: „A legjobb ellenszer a szeretetteljes szülő-gyerek kapcsolat”

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek

Itt a péntek délután, egymást érik a balesetek