szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az életmódváltás csak akkor lesz tartós, ha az nem áldozat, hanem öröm. Ennek megvalósításában pedig Dean Ornish egészségprogramja segíthet, amely most magyar kiadásban is megjelent, a HVG Könyvek jóvoltából.

A 21. század nagy kihívása a genetika újraértelmezése. Génjeink a lehetőségeket, nem pedig a megváltoztathatatlan jövőt jelentik. Sorsunkat, életünket, egészségünk alakulását környezetünk, hangulatunk meghatározó módon befolyásolja – szögezi le Dean Ornish Spektrum Személyre szabott egészségprogram című könyvében, amely a HVG Kiadó gondozásában jelent meg. 

Noha tisztában vagyunk egészségtelen életmódunk kockázataival, mégsem tudjuk könnyen feladni régi szokásainkat, életmódunkat. Megfelelő motiváció hiányában pedig végleg elveszítjük a lehetőséget, hogy megelőzzük, kezeljük, s ha kell, visszafordítsuk a betegségeket. Pedig az életmódváltás csak akkor lesz tartós, ha azt nem áldozatként éljük meg – a könyv pedig ehhez ad rengeteg gyakorlati tanácsot, a tudományosan igazolt leírt egészségprogram pedig még csábító is lehet. Mi most néhány gyakorlati tanácsot szemezgettünk ki, mégpedig a vasárnapi ebédek, baráti vacsorákra vonatkozóan, az egyik legnagyobb erőpróbát ugyanis az összejövetelek, események jelenthetik az egészséges életmód újdonsült követőinek. Íme!

A könyv
HVG Könyvek

Dean Ornish 30 éves kutatómunkája során először mutatta ki a világon, hogy az életmód átfogó megváltoztatására irányuló program visszafordíthatja még a súlyos szívkoszorúér betegséget is gyógyszerezés és sebészeti beavatkozás nélkül. Jelenleg a San Francisco-i Kaliforniai Egyetem klinikai belgyógyász professzora. A könyvről itt talál bővebb információt.

Kezdjük rögtön azzal, hogy már az evés előtt törekedjünk a tudatosságra, szedjünk 20 százalékkal kevesebb magas kalóriatartalmú ételt, és 20 százalékkal több gyümölcsöt és zöldségfélét a tányérunkra; kísérletek igazolják, hogy valószínűleg nem vesszük észre a különbségeket. Válasszuk először az egészséges ételeket, ezekkel valemennyire eltelünk, így kisebb valószínűséggel esszük tele magunkat nehéz ételekkel. Továbbá próbáljuk egyszere csak 1-2 darabot a tányérunkra tenni; mert hajlamosabbak vagyunk többet enni, ha az étel előttünk van.

Szintén jó, ha megfogadjuk azt a tanácsot, hogy együnk lassaban: minél gyorsabban eszünk, annál többet fogyasztunk. Az agy evés után körülbelül 20 perccel tudatosítja, hogy jóllaktunk. A falatok között igyunk egy korty vizet. Ha gyorsan felfaljuk az ennivalót, a tányérunk már akkor üres lesz, amikor a többiek még esznek, aminek repeta lesz az eredménye. Ha iszunk egy-egy kortyot, ettől lelassulunk, és nem fogjuk kényelmetlenül érezni magunkat amiatt, hogy mennyit ettünk.

Ha választhatunk, együnk kisebb tányérról. Kimutatták, minél kisebb az edény annál kevesebbet eszünk. Ha másnál vagyunk, próbáljuk kiszolgálni magunkat, ne hagyjuk hogy más rakjon elénk púpozott tányért. Ha étteremben vagyunk, kérjük meg a pincért, hogy ne tegyen kenyeret az asztalra. Ha ott a kenyér, valószínűleg eszünk is belőle.

Ha olyan az étel, a hús szaftja helyett válasszunk áfonyaszószt, mert a szaft sok zsírt és kalóriát tartalmaz, ugyanakkor az áfonyaszósz tápláló és tele van antioxidánsokkal. Ha héjában sült burgonyát vagygy édesburgonyát eszünk, ne öntsük levajjal, ne tegyünk rá sajtot, szalonnát vagy tejfölt. Helyettesítsük ezeket alacsony zsírtartalmú joghurttal vagy zsír nélküli tejföllel. Figyeljünk az alkoholra, amelynek magas a kalóriatartalma (majdnem 600 kalória van 1 dl-ben) és lassítja az anyagcserét. A túl sok alkohol ráadásul rontja az ítélőképességet, ezért minél többet iszunk, annál többet eszünk.

Néha-néha csukott szemmel ízlelgessük az ételt, kevesebb kalóriát fogyasztunk, és jobban tudjuk élvezni az étel ízét. Vacsora után pedig sétáljunk egyet. Nem kell több kilométert megtennünk. Egy rövid bóklászás is jó kezdetnek számít. A séta nemcsak a kalória elégetésében segít, de a puffadás és a gyomorégés megszüntetésében is.

A könyv Brian Wansink élelmiszer-pszichológust is idézi, aki a Mindless Eating (Esztelen táplálkozás) című könyvében leírja, hogy ha jobban odafigyelünk az étkezésünket befolyásoló tanácsokra, nem lesz szükség erős akaratra, mert választásaink inkább a tudatosságon alapulnak majd. Tegyünk így!

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!