szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Rossz hír a naphosszat a számítógép előtt görnyedő, ülőmunkát végző millióknak. A legújabb kutatások szerint tízévnyi ülőmunka majdnem a duplájára emelheti bizonyos típusú bélrákok kialakulásának esélyét. Ami még ennél is rosszabb: a rendszeres edzés, úgy tűnik, nincs befolyással az ülőmunka káros hatásaira.

Az American Journal of Epidemiology című szaklapban megjelent tanulmány bemutatja a modern munkastruktúra hiányosságait és veszélyeit, és igazolja a korábbi feltevéseket, melyek szerint az ülőmunkát végző férfiak prosztatarákra való hajlama akár 30 százalékkal is magasabb lehet, mint az aktív munkakörben dolgozóké. Az Egyesült Királyságban évente 37,5 ezer embert diagnosztizálnak bélrendszeri daganatokkal. A betegség halálozási aránya igen rossz (évente 16 ezer halálesettel), sokan ugyanis figyelmen kívül hagyják a korai jeleket, és csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a daganat már előrehaladott stádiumban van.

A legnagyobb rizikófaktorok a vörös húsokban és zsírokban gazdag étrend és a mozgáshiány. A Nyugat Ausztrál Egyetem nemrég végzett felmérése szerint azonban a hosszabb ideig tartó fizikai inaktivitás is jelentősen növelheti a betegség kialakulási esélyeit - még azok esetében is, akik rendszeres testmozgást végeznek.

Az ausztrál kutatók összesen 918 béldaganatos beteget interjúvoltak meg és összehasonlították életvitelüket az 1021 egészséges önkéntesével. Az eredmények szerint azoknál a dolgozóknál, akik több mint tíz évet töltöttek el ülőmunkával, 94 százalékkal nagyobb eséllyel alakul ki béldaganat a disztális bélben. A végbéldaganatok ugyanebben a csoportban 44 százalékkal gyakoribbak. "Ezt a káros hatást pedig még a rendszeres mozgás sem semlegesíti - írják a kutatók. - Az ülőmunka végzése növeli a vércukorszintet és károsan befolyásolja az inzulintermelést." Az ülőmunka ezen kívül fokozza a gyulladásos betegségek kialakulásának esélyeit is, ami szintén szoros összefüggésbe hozható a daganatos megbetegedések előfordulásával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Meghalt Fülöp  – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

Meghalt Fülöp – a brit monarchia elvesztette a mesebeli hercegét

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

A járvány miatt zárva tartó étterembe szállt be az MNB-elnök fiának barátja

A járvány is az emberkereskedőknek segített

A járvány is az emberkereskedőknek segített