szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A kubai forradalom atyjának egykori orvosa, Eugenio Selman-Housein szerint a százéves kor eléréséhez motiváltság, egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás, rendszeres orvosi ellenőrzés, testgyakorlat és a dohányzás mellőzése szükséges.

©
A kubai forradalom atyja, Fidel Castro, aki augusztus 13-án lesz 85 éves, "akár 140 évig is elélhet” – mondta egykori orvosa, Eugenio Selman-Housein egy százévesek részvételével tartott nemzetközi tanácskozás megnyitóján Havannában.

A 11,2 millió lakosú Kubában 1551 százéves él, ami a Selman-Housein szerint rekord. A hivatalos adatok szerint Kubában a születéskor várható élettartam 76 év a férfiak, és 80 év a nők számára. A kommunista szigetországot 48 éven át vezető Fidel Castro „140 évig fog élni”, 2006-ban bekövetkezett súlyos egészségi problémái ellenére is – mondta Selman-Housein, aki hosszú ideig vezette a volt elnök egészségén őrködő orvos csapatot.

A „Nemzetközi szeminárium a kielégítő hosszú életről” elnevezésű tanácskozás három napon át tart több országból érkezett mintegy 500 résztvevővel. Csütörtökön tartják a "százontúliak" találkozóját. A 81 éves orvos, aki „a 120 évesek klubjának” elnöke, úgy véli, hogy a százéves kor eléréséhez motiváltság, egészséges, gyümölcsökben és zöldségekben gazdag táplálkozás, rendszeres orvosi ellenőrzés, testgyakorlat és a dohányzás mellőzése szükséges.

Mi a kubaiak titka? Selman-Housein szerint „Kuba ideális ország ahhoz, hogy valaki 120 évig éljen, mert „a kubai kormány az egyetlen, amely mindenekelőtt a néppel foglalkozik”. Kubában ingyenes az egészségügyi ellátás és az oktatás, de a havi 15 eurónak megfelelő (mintegy 4000 forintos) havi átlagbérből nehéz a Selman-Housein által szorgalmazott egészséges táplálkozást biztosítani.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!