szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Szennyezett egyiptomi görögszénamag lehet a forrása az eddig több halálos áldozatot is követelő E. coli járványnak – írja az AP.

Egyiptomból származó görögszénamagok állhatnak a májusban kitört német hasmenésjárvány – eddig 49 halottról és 4 ezer fertőzöttől tudnak – mögött, legalábbis az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legújabb jelentése szerint. A fertőzés azóta Franciaországban is megjelent, ott eddig csak néhány embert betegített meg. De a legrosszabb, amitől az egészségügyi szakértők is tartanak, hogy a fertőzött magok más országokba is eljuthattak.

Csütörtökön a francia nemzeti laboratórium azt közölte, hogy a Bordeaux-ban kimutatott E. coli törzs, amely15 embert betegített meg, genetikailag hasonló, mint a Németországban talált baktérium. Ez pedig azt a gyanút erősíti, hogy közös lehet a fertőzés forrása, ám a konkrét bizonyítékok még mindig hiányoznak. A Magyarországon nem annyira ismert görögszénát gyógynövényként használják, és csíráztatásra is kiváló – nem meglepő tehát, hogy ez lehet a főbűnös. Mert ha szennyezett a csíráztatáshoz használt mag, a nyert hajtás is az lesz, amit ráadásul többnyire nyersen fogyasztanak.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ legújabb jelentése szerint ugyanis a német járványt az Egyiptomból behozott magok okozták, Franciaországba Nagy-Britannián keresztül került a növény, amit 2010-ben hoztak be Egyiptomból. Az angol Thompson and Morgan elismerte, hogy hoztak be Egyiptomból ilyen magokat, és azt is közölték, hogy csak francia mezőgazdasági termelőknek adtak tovább belőle.

Az európai hatóságok arra kérik Németországot és Franciaországot, derítsék ki minél előbb, hová érkezhetett a szállítmányból. Elképzelhető, hogy más országokba is érkezett a fertőzött magokból, így nem kizárt, hogy újabb járványok törnek ki.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Hasmenéses járvány: az EU levonja a tanulságokat

Úgy tűnik, a piaci válság a végéhez közeledik, az élelmiszerekről bebizonyosodott, hogy megbízhatóak és egészségesek, a piaci stabilizációs intézkedések pedig folyamatban vannak - mondta a mezőgazdasági miniszteri tanácsot elnöklő Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

hvg.hu/MTI Plázs

A csírák okozták a hasmenésjárványt

A legfrissebb adatok szerint mégis a korábban egyszer már gyanúsnak ítélt növényi csírák, illetve közelebbről a babcsírák terjesztették el a hasmenéses járványt Németországban - közölték a német hatóságok.

MTI Világ

Összeesküvés áll a hasmenésjárvány mögött?

Nem fejlődhetett ki természetesen úton az a korokozó, amely az immár sok országban dúló hasmenésjárványt váltotta ki – állítja Alekszandr Baranov, az orosz Tudományos Akadémia Biológiai Fejlődés Intézetének genetikusa.

MTI Világ

Hasmenésjárvány Franciaországban is

A németországi járványéhoz hasonló súlyos hasmenéses tünetekkel nyolc felnőtt betegedett meg a dél-franciaországi Bordeaux környékén. Közülük öt személyt ápoltak pénteken kórházban, s egynél már bebizonyosodott, hogy a kóli baktérium egyik válfaja, az EHEC bélbacilus okozta a betegséget - közölte a bordeaux-i kórház.

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

Szarajevó, a felszabadult, de elveszett város

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

A betegellátás zajlik, de vannak problémák az orvoshiány miatt

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?

Akár a dohányboltok, a bankok és a posták is bezárhatnak hetekre?