szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagyobb a szürke hályog kialakulásának kockázata azoknál az idősebb embereknél, akik étkezésükkel kevés C-vitamint vesznek magukhoz - állapították meg Indiában végzett vizsgálatukban brit kutatók.

A tanulmányba 5600, hatvan év feletti indiai embert vontak be, akiket életmódjukról és étkezési szokásaikról is kikérdeztek, valamint mérték vérükben a C-vitamin szintjét. A szürke hályog (katarakta) a szemlencse maradandó elhomályosulása, amely általában idősebb korban alakul ki. 

Összességében a résztvevők 73 százalékának volt szürke hályog a szemén, ám nagyobb arányban az étkezéssel kevés, és kisebb arányban a több C-vitamint fogyasztó embereknél. A legmagasabb C-vitamin vérszinttel rendelkező önkéntesek körében 39 százalékkal alacsonyabb volt a szürke hályog előfordulási kockázata az alsó negyedbe került emberekhez viszonyítva. A London School of Hygiene and Tropical Medicine kutatói elemzésüknél a szürke hályog megjelenésének más kockázati tényezőit is figyelembe vették. 

Az eredményeket Astrid E. Fletcher kutatásvezető és csoportja az Ophthalmology című szakfolyóiratban ismertette.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!