szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Egyes emberek esetében a viharvert arcbőr és az arcot barázdáló mély ráncok nehéz sorsukról árulkodnak. A legújabb kutatás szerint azonban minden ember arcvonásai árulkodnak a gyermekkorról. Az Edinburgh-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy egy személy gyermekkorára arcának szimmetriája alapján lehet következtetni.

 

©
Egy új kutatás szerint élettörténetünk az arcunkra van írva. Tizenöt különböző arcvonást felhasználva arra a következtetésre jutottak, hogy az aszimmetrikus arcú embereknek általában nehezebb gyermekkora volt, mint a szimmetrikus arcúaknak. Az eredmények arra utalnak, hogy a kisgyermekkori tapasztalatok, például a táplálás, a betegségek, a cigarettafüst behatása, a környezetszennyezés és a nehéz gyermekkor más részletei nyomot hagynak az emberek arcán.

Az arcvonásokat érdekes módon nem befolyásolta későbbi szociális-gazdasági státuszuk, ami azt mutatja, hogy még annak az arcára is rá van írva a múltja, akinek esetleg a szegénységből sikerült a gazdagságba emelkednie felnőttkorára. Jó példa erre a sztárséf Gordon Ramsay vagy a török származású brit képzőművész, Tracey Emin, akiknek karakteres arca mostanra összegyűjtött vagyonuk ellenére is őrzi ínséges gyermekkoruk emlékét.

Ian Deary, az egyetem pszichológus professzora elmondta, hogy az arc szimmetriáját a fejlődési stabilitás jelzőjének tartják. A fejlődési stabilitás a test arra irányuló képessége, hogy ellenálljon a környezeti stressztényezőknek, és ne térjen le a fejlődés útvonaláról. A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a gyermekkori nélkülözés nyomot hagy az arcon. Az Economics and Human Biology szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók azt állítják, hogy az arc szimmetriáját a magas vérnyomás és más orvosi markerek mellett fel lehet használni annak megállapítására, hogy egyes emberek a betegségek fokozott kockázati csoportjába tartoznak-e. Az ilyen jellegű alkalmazáshoz azonban még hosszú kutatásra lesz szükség.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!