szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A parlagfű magas pollenkoncentrációja miatt az ország egyes részein már sötétbordó, a hat fokozatú skálán negyedik szintű riasztás van érvényben – közölte csütörtökön a tisztiorvos Facebook-oldala a Parlagfű Pollen Riasztási Rendszer (PPRR) térképe alapján.

Sötétbordó színű riasztás van érvényben például Pécs, Szekszárd, Kecskemét és Debrecen környékén. Ezeken a területeken naponta, köbméterenként kétszáznál is több pollenszem lehet a levegőben. Emellett az ország túlnyomó részére bordó, vagyis harmadfokú riasztást adtak ki. A levegő pollenkoncentrációja ezeken a területeken is nagyon magasnak számít, minden allergiásnál heves tüneteket okoz.

A tisztiorvos Facebook-oldalán megtekinthető térkép szerint azokon a területeken, ahol nem bordó vagy sötétbordó, még ott is vörös, azaz másodfokú riasztás van. Ilyen területek: Szombathely, Tatabánya, Salgótarján és Békéscsaba térsége. Ezekben a régiókban is magas a levegő pollentartalma, amely az allergiásoknak szintén tüneteket okoz.

©

A kánikula miatt még a múlt hét végi értékekhez képest is tovább nőtt a légtér parlagfűpollen-terheltsége, illetve az ebből fakadó egészségügyi kockázat. Továbbá amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben is növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfűpollen-koncentráció várható – olvasható a tisztiorvos Facebook-oldalán.

A pollenjelentés folyamatosan nyomon követhető az Országos Környezetegészségügyi Intézet honlapján (oki.wesper.hu) és az ÁNTSZ weblapján, valamint a tisztiorvos Facebook-oldalán.

Paller Judit megbízott országos tiszti főorvos korábban azt mondta: a magyar lakosság 25-30 százaléka allergiás, 1,5-2 millió ember pedig kifejezetten a parlagfűre érzékeny.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Február közepéig meghosszabbítják a zárlatot Németországban

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Milyen járvány? Tele volt a Copacabana a hétvégén

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?

Ceglédi: Boldog lennék a világban, amelyért küzdök. Te túlélnéd a tiédet?