szerző:
MTI

Visszaszorulóban van a csecsemőhalandóság a fejlődő országokban az Egészségügyi Világszervezet szerint, de néhány országban még túl lassú a csökkenés.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden Genfben ismertetett adatai 193 ország húsz éven át tartó megfigyelését összegezték. Ezek alapján nagy előrelépés mutatkozik Kínában, Afrikában ugyanakkor rossz a helyzet.

Az újszülöttek világrajövetele utáni négy hétben bekövetkező váratlan halálozás szinte csak az elmaradott és a fejlődő országokat, mindenekelőtt Indiát, Nigériát, Pakisztánt, Kínát és a Kongói Demokratikus Köztársaságot, vagyis azokat az államokat érinti, ahol a 2009-ben meghalt 3,3 millió csecsemő fele született.

A WHO összehasonlításként felidézte: 1990-ben még 4,6 millió újszülött halt meg. A leggyakoribb okok között a koraszülés, a légúti- és a keringési rendszer leállása, súlyos fertőzés vagy épp tüdőgyulladás szerepel.

©

A PLoS Medicine című tudományos folyóiratban ismertetett jelentés szerint mindazonáltal az újszülöttek halandósága 2000 óta a korábbinál gyorsabban csökken. Ez elsősorban az ENSZ millenniumi célkitűzéseihez kapcsolódó programoknak köszönhető, amelyek a gyermekek és az anyák egészségének javítását mozdítják elő. "Az előrelépés azonban túl kicsi, különösen Afrika marad le továbbra is" - fogalmaznak a tanulmányban.

A WHO adatai szerint csak Indiában évente körülbelül 900 ezer újszülött hal meg, ez a világszerte tapasztalt ilyen halálozások 28 százalékát adja. Indiát Nigéria, majd Pakisztán követi, a csecsemőhalálozások számát tekintve Kína áll a negyedik helyen. A távol-keleti országban 1990-ben ezer élveszületésre 23, 2009-ben már csak 11 halálozás jutott.

Afrikában évente egy százalékos csökkenés mutatkozik, a kontinensnek ilyen tempóban több mint 150 évbe telne beérni az Egyesült Államok vagy Nagy-Britannia újszülött-halálozási adatait.

Vannak olyan országok is, amelyek kiugró eredményt értek el, és az utóbbi két évtizedben legalább kétharmadával visszaszorult a csecsemőhalálozás. Ilyen például Ciprus, Csehország, Észtország, Görögország és Luxemburg.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Majdnem 10 millió forintra büntette a Médiatanács a TV2-t

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Hadházy üzent Bayernek: "Fölöslegesen ne gyűjtse az ötforintosokat"

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Tizenöt perc hírnevet akart, kiugrott egy luxushajó tizenegyedik emeletéről

Megtalálták a két lopott pingvint

Megtalálták a két lopott pingvint

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás

Árat emelt a Wizz Air és a Ryanair, drágább lesz a csomagfeladás és az elsőbbségi beszállás