szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bármilyen hihetetlen, öt víruscsalád hét nemzetségének csaknem kétszáz fajtája tartozik a légúti fertőzéseket okozó vírusok közé, ezért sem csodálkozhatunk, hogyha náthásak, hurutosak vagyunk egész évben. Inkább az volna meglepő, ha egészségesek tudnánk maradni ekkora túlerővel szemben.

Ez a magyarázata annak is, miért nem elegendő a tünetek alapján rámondani valakire, hogy náthás vagy influenzás, hiszen a nagyon hasonló panaszok hátterében sokfajta kórokozó lappanghat – írja a Weborvos.hu.

A nátha, vírus okozta fertőző betegség és a hideghez legfeljebb annyi köze van, hogy az őszi, változékony időjárás miatt a szervezet fogékonyabbá válik a nedves, szottyos időben virgoncabb kórokozó támadásaival szemben. A hideg levegő belégzése szűkíti az ereket az orrnyálkahártyán, szervezetünk így védekezik a lehűlés ellen. A leszűkült ereken kevesebb oxigén jut a sejtekhez, amitől csendes szunyókálásba kezdenek, miközben elindul a vírusszaporodás. Mire a szervezet hőmérséklete újból megemelkedik, és a sejtek felébrednek, a kórokozók már régen lehagyták őket, a túlerő talaján kitör a betegség.

A vírusokat csak az ötvenes évek elejétől, a kétszázezerszeres nagyítást lehetővé tévő elekronmikroszkóp feltalálásától lehetett láthatóvá tenni, hiszen oly parányiak, hogy még a legnagyobbak is kétezerszer kisebbek, mint egy mákszem. Az új eszköz segítségével azonban megmutatta magát a legrégebbi ismerős, az 1933-ban Londonban azonosított influenzavírus. 1951-ben Robbins és munkatársai felfedezték az echovírusokat, 1953-ban Rowe és kutatócsoportja az adenovírusokat, 1956-ban Channok az parainfluenza-vírusokat, míg ugyanekkor Morris és kollégái a légúti óriássejtes vírust, az RSV-t. Az „igazi" náthavírust, a rhinovírusokat 1960-ban Tyrrell és munkatársai azonosították, majd öt évvel később még egy víruscsaládot találtak, a coronavírusokat.

©

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!