szerző:
MTI

A nevetés jó orvosság lehet az idősebb, szellemileg leépült páciensek számára, és az egészben a legjobb, hogy nincs káros mellékhatása.

Jean-Paul Bell ausztrál humorterapeuta kezdetben beteg gyerekekkel dolgozott bohócdoktorként, ma pedig az idősebbeket nevetteti meg Play-Up (Rajta!) elnevezésű programjával. Bell volt a vezető terapeutája annak a tanulmánynak is, amelyet a humor hatásáról készítettek. Azt vizsgálták, miként hat a program a szellemileg leépült páciensek hangulatára, viselkedési zavaraira és közösségi kapcsolataira.

A SMILE (Nevetés) elnevezésű tanulmány három éven át tartott 36 gondozóház 400 lakójának részvételével. A programban játékok, tréfák, dalok szerepeltek.

A tanulmányt vezető Lee-Fay Low, az Új-Dél-Walesi Egyetem munkatársa szerint jelentősen javult a programba bevont páciensek állapota, zavarodottságuk mértéke például mintegy húsz százalékkal csökkent, ami megfelel annak, mintha antipszichotikumokkal kezelték volna őket. Világszerte átlagosan a 65 év felettiek 6,5 százaléka, a 85 év felettieknek pedig 22 százaléka szenved demenciában.

 

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!