Még egy ok, amiért érdemes csokoládét enni

Egy nagyszabású svéd felmérés adatai azt mutatják, hogy minél több csokoládét ettek a részt vevő nők, annál kisebb volt a szélütés miatti halálozásuk kockázata.

  • MTI MTI
Még egy ok, amiért érdemes csokoládét enni

Az amerikai kardiológusok kollégiumának folyóiratában ismertetett tanulmányban 33 ezernél több nő csokoládéfogyasztása és szélütés miatti halálozási kockázata közti összefüggést elemezték. Az eredmények újabb bizonyítékkal szolgálhatnak a kakaó szívvédő hatására.

"Tekintve, hogy a tanulmány megfigyelési jellegű volt, megállapításai nem jelentenek bizonyítékot arra, hogy maga a csokoládé az, amely csökkenti a szélütés kockázatát" - jelezte Susanna Larsson kutatásvezető, a stockholmi Karolinska Intézet munkatársa. Hozzátette, hogy a csokoládénak vannak egészségügyi előnyei, de túl sok belőle káros hatást is kiválthat.

Az elemzéshez egy 1997-ben zajlott egészségügyi felmérés adatait használták fel, amelyben a megkérdezett nők életkora 49 és 83 év között volt. A követés egy évtizede alatt összesen 1549 szélütés fordult elő a 33 ezernél több nő között. A legtöbb, hetente 45 grammnál több csokoládét evők csoportjában évente 2,5 ezrelék volt a szélütés gyakorisága, míg a legkevesebb, hetente 9 grammnál kisebb mennyiségű csokoládét evők között ennek háromszorosa, évente 7,8 ezrelék volt a szélütés előfordulásának gyakorisága. Egy tábla csokoládé általában 50-100 gramm között van.

A szakemberek úgy vélik, hogy a csokoládé szívvédő hatásának hátterében a kakaó flavonoid nevű anyaga állhat, amelynek ismert antioxidáns tulajdonsága.