szerző:
hvg.hu

A Magyar Kórházszövetség elnöke szerint ha az Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetekről szóló cikk feltételezései igazak, a kórházban az eutanázia aktív formáját követték el, ami minden magyarországi jogszabállyal ellentétes. Az egészségügyért felelős államtitkárság egyelőre nem kíván nyilatkozni az ügyben.

Az ügyben a nyomozás még folyamatban van, és amíg le nem zárult, nem lehet véleményt alkotni - mondta Rácz Jenő, a kórházszövetség elnöke kedden. Felhívta a figyelmet: a Magyar Hírlap cikke "nagyon súlyos állításokat" tartalmaz, amelyek jelenleg még csak feltételezések. Amíg ezeket nem támasztják alá bizonyítékokkal, az ártatlanság vélelme mindenkit megillet - tette hozzá.

A kórházszövetség elnöke elmondta: a magyar jogrend az eutanáziának sem a passzív, sem az aktív formáját nem fogadja el. A jogszabályok egyértelműek, betartásuk nem egyéni elbírálás kérdése. "Ilyet jelen pillanatban a magyarországi jogszabályok szerint nem lehet csinálni" - emelte ki Rácz Jenő.

Szűkszavú közlemény a rendőrségtől

A Magyar Hírlap keddi számában írt arról, hogy információik szerint morfintúladagolásban meghalt betegek ügyében vizsgálódik a Budapesti Rendőr-főkapitányság a fővárosi Uzsoki utcai kórházban, a fül-orr-gégészeti osztályon szombaton házkutatást tartottak. A lap információja szerint a rendőrség a kórházi osztály 2005 és 2007 között folytatott gyakorlatát vizsgálja; végstádiumban lévő daganatos betegeknek a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfiumadag négy-ötszörösét adták be, amelytől az érintettek néhány napon belül meghaltak. A cikk szerint a rendőrök a hétvégi házkutatáson orvosi dokumentációkat foglaltak le, és nővéreket hallgattak ki.

A rendőrség a honlapján kedden szűkszavú közleményében azt írta: emberölés bűntett elkövetésének gyanúja miatt ismeretlen tettessel szemben folyik a nyomozás, még senkit nem gyanúsítottak meg. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkársága azt közölte, az Uzsoki kórház ügyében rendőrségi vizsgálat folyik. Ennek lezárultáig az ügyben az egészségügyért felelős államtitkárság nem kíván nyilatkozni.

©

"..nem maradhatott volna titokban"

A Magyar Orvosi Kamarának (MOK) nincs joga bármilyen módon vizsgálni a fővárosi Uzsoki utcai kórházban történt állítólagos gyanús halálesetek ügyét - mondta Éger István, a köztestület elnöke kedden, hozzátéve: amíg a hatósági nyomozás tart, az ügyet visszafogottan kell kezelni, és fenn kell tartani az ártatlanság vélelmét. A kamara elnöke szerint sem a konkrét ügyről, sem a lap által hivatkozott korábbi cikkről nem hallott. Személyes véleménye szerint viszont a Magyar Hírlap cikke tele van olyan állításokkal, amelyek életszerűtlenek, főleg a gyógyszeradagok fogyásának vonatkozásában.

Éger István azt mondta, "ha az valóban így történt volna, az nem maradhatott volna titokban". A MOK elnöke kiemelte: egy folyamatban lévő büntetőügyről nem kíván nyilatkozni, de általánosságban véve az ilyen magatartás nem megengedhető. Éger István azt mondta: ha bebizonyosodik a cikkben felvázolt szabálytalan gyógyszerhasználat, esetleg az eutanázia, az egyértelműen etikai vétségnek minősül, és ezen felül az ügynek büntetőjogi következményei is lehetnek.

Hozzátette, az orvosi kamara jelenleg érvényes, valamint a jövő januártól hatályos etikai kódexe szerint a szabálytalan gyógyszerhasználat mint szakmai szabályszegés etikai vétségnek minősül, az eutanázia pedig tiltott. A kamara kizárólag akkor foglal hivatalosan állást az ügyben, ha bizonyítékok alapján konkrét személyt gyanúsítottak meg - hangsúlyozta Éger István, megjegyezve: "ha ilyen előfordul, azt nem lehet szó nélkül hagyni".

Már fél éve beszélik a szakmában

Magyar Hírlapnak egy neve elhallgatását kérő orvos azt mondta, szakmai berkekben fél éve beszélik, hogy vannak fővárosi kórházak, amelyekben rendszeresen alkalmazzák a fenti gyakorlatot, amelyről egy - orvoskörökben nagy felzúdulást keltő - cikk is megjelent egy szaklapban, Szándékos morfintúladagolás Magyarországon címmel.

A cikket Márkus Attila írta, aki egy meg nem nevezett kórházi osztályon folytatott gyakorlatról számolt be. Ennek az a lényege, hogy a gyógyulásra esélytelen daganatos betegek esetében túladagolják a morfint. Az áprilisban megjelent írásban az áll: "egy magyar kórházi osztályon folytatott gyakorlatot mutatunk be (...) Az ismertetett eljárás lényege, hogy olyan daganatos betegeknél, akiknek gyógyulása esélytelen, és várhatóan két-három héten belül bekövetkezik a vég, a fájdalomcsillapításhoz szükséges morfinadag négy-ötszörösével érik el, hogy néhány órán belül kómába essenek, és néhány napon belül meghaljanak".

A cikk beszámol arról, hogy egy daganatos betegeket kezelő osztályon dolgozott, és ott a viziten elhangzott: "kezdjük el" vagy "adjunk MO-t", és ilyenkor "az egyébként fájdalom nélküli betegnél, leállították minden más fájdalomcsillapító adását, és a perzisztáló súlyos fájdalmat adekvátan csillapító bazális ópiátterápiához szükséges fájdalomcsillapító adag négy-ötszörös dózisáig emelve, intravénás morfininjekció adását rendelték el. A beadott morfintól néhány órán belül kómába esett a beteg, és a növekvő morfinadagok mellett egyre jobban megjelent a morfin légzésdeprimáló hatása, ami néhány napon belül halálhoz vezetett" - írja a cikk.

A perzisztáló fájdalom tartós fájdalmat jelent. A bazális ópiátterápia az ópiumszármazékokat alkalmazó szokásos kezelés. A légzésdeprimálás a légzés gátlása.

Volt, hogy hibáztak a morfinnal

Márkus Attila szerint előfordult, hogy hibáztak az orvosok, és túl korán, a beteg túl jó általános állapota mellett rendelték el a morfin túladagolását. Ennek az lett a következménye, hogy a beteg hozzászokott, és hatalmas morfinadagokat kapott, amelynek az vetett véget, hogy "a kórház gyógyszerraktára után kifogyott a budapesti gyógyszer-nagykereskedő, majd a gyógyszergyár morfinkészlete is. Ez után álltak át 10-20 ampullánként adagolt nyugtatókra, míg végül meghalt a beteg" - olvasható.

Olyan is előfordult, hogy a folyamat során a beteg kikerült a kómából, próbált értelmesen kommunikálni, s erre a gyógyszeradagot elrendelő orvost leszidta a felettese, hogyan hagyhatta a beteget felébredni. "A morfinadás elkezdése után 'műhibaként' kezelték, ha öntudatra ébredt a beteg." Márkus Attila kitért arra is: az ott dolgozó orvosok és nővérek, akik gyakran cserélődtek az osztályon, "mintegy természetesnek vették, hogy morfintúladagolással rövidítik meg a betegek életét". Mint a cikkben olvasható, az eljárásról az orvosi megbeszéléseken, illetve Márkus Attila meggyőzésére annyit mondtak: "kellemetlen dolog meghalni".

Véleménye szerint "az orvosok a folyamatos, gyógyításra irányuló tevékenységük közben azt gondolták, hogy csak annak lehet értelme, ami ebbe az irányba mutat. Nem tudatosították magukban, hogy az életből való távozáskor is sok teendője lehet valakinek: elbúcsúzhat a szeretteitől; megbánhatja bűneit; megbocsáthat haragosainak; példát mutathat abban, hogy hogyan lehet emberként viselkedni akkor, amikor az orvos már csak a szenvedő testet látja benne".

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

Türk nyelvű államok irodája nyílik Budapesten

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

A Fidesz volt irodavezetője tűnt fel Berki Krisztián mellett egy kampányfilmben

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

"A nevem miatt könnyű volt szerepemen felül elhíresülnöm" – Szimbolikus epizódok Rajk László életéből

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Fekáliával kenték össze egy momentumos aktivista autóját

Letarolta a mezőnyt egy új mobil, ez most a világ legerősebbje

Letarolta a mezőnyt egy új mobil, ez most a világ legerősebbje

Van otthon okostévéje? Akkor megfigyelhetik

Van otthon okostévéje? Akkor megfigyelhetik