szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A gyermekvállalási korban lévő nők csökkenthetik szívproblémáik kockázatát, ha rendszeresen fogyasztanak omega-3 zsírsavakban gazdag halat - állapították meg dán kutatók.

Tanulmányuk az első, amely fiatal nőknél is vizsgálta, hogy a hal étrendbe iktatása milyen hatással van szívük egészségére. Kiderült, hogy azoknál, akik csak ritkán vagy soha nem ettek halat, 50 százalékkal gyakoribb volt a nyolc évig tartó követés alatt a szív- és érrendszeri problémák előfordulása, mint azoknál, akik rendszeresen fogyasztottak halat. Azokhoz képest pedig, akik minden héten legalább egyszer illesztettek halételt étrendjükbe, 90 százalékkal volt magasabb az előző csoport szívérrendszeri kockázata.

Kovács Gábor

A Hypertension című szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz egy nagyszabású dán követéses vizsgálat adatait elemezték, amely 49 ezer, 15-49 éves nő bevonásával nyolc éven át készült.

Már a nők harmincas évei végén összefüggés mutatkozott a halfogyasztás és a szívproblémák között - emelte ki Marin Strom kutatásvezető, a koppenhágai Statens Serum Intézet munkatársa, aki azt javasolja, hogy hetente kétszer egyenek halat a fiatal nők. A szakemberek ajánlják például a tőkehalat, lazacot, heringet és a makrélát, amelyek mind gazdagok többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavakban.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!