szerző:
Medipress

Egy friss tanulmány szerint az agy hipotalamusz nevű része felelős a nevetésért.

A Stanford Egyetem és a Barrow Neurológiai Intézet kutatói száz olyan embert vizsgáltak meg, akik egy ritka rendellenességtől, az epilepsziának egy olyan változatától szenvednek, mely gelasztikus rohamokkal jár, ami annyit jelent, hogy az illető lényegében nevetőgörcsöt kap.

A vizsgálatban részt vevőket több csoportra osztották, az egyikbe azokat sorolták, akiknek csak nevetőrohamuk volt, a másikba azokat, akiknek mellette még másféle rohamaik is voltak, a harmadikba pedig azokat, akiknek egyéb agykárosodással és korai pubertással kapcsolatos tüneteik is jelentkeztek. A vizsgálat során egyértelműen kiderült, hogy azoknak, akiknél gelasztikus rohamok is előfordultak, a hipotalamusz egy bizonyos területén veleszületett agykárosodás – úgynevezett hamartoma – volt megfigyelhető.

A vizsgálat eredményeiről a szakemberek az Amerikai Epilepszia Társaság Baltimore-ban megrendezett éves találkozóján számoltak be.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!