Tetszett a cikk?

Futótűzként terjedt világszerte a dohányzás, pedig sok helyütt a mainál lényegesen szigorúbban, akár halállal is büntették a nikotin megszállottait.

A New York-i cégtulajdonosok nem hajlandók dohányosokat foglalkoztatni. Több mint egy évszázada, 1907-ben döbbentette meg ezzel a hírrel olvasóit a New York Times című amerikai napilap. A metropolisban élő nők pedig komolyabb retorziókra is számíthattak: egy asszonyt 1904-ben letartóztattak autóban való cigarettázás vétségéért, egy másikat pedig egy hónapnyi börtönre is ítéltek, mert gyermeke szeme láttára mert rágyújtani – hoz példákat a dohányzás korlátozásának históriájáról írt tanulmányában Gene Borio amerikai dohányzásellenes aktivista. Washington államban egyébként akkoriban ennél is szigorúbban jártak el: még a cigaretták gyártását és árusítását is betiltották.

Korántsem ekkor kezdődött a dohányzók kálváriája: sokfelé már évszázadokkal korábban is üldözték őket – igaz, nem egészségügyi, hanem ideológiai okokból. A világ első dohánytilalmáról VII. Orbán pápa rendelkezett, aki 1590-ben tiltotta ki a templomokból a bagósokat. Az egyházi tiltást sokfelé hamarosan a világi törvénykezés is követte. I. Mihály orosz cár például a "nyugati métely" kiirtására hivatkozva csonkította meg vagy ítélte kényszermunkára, alkalomadtán akár halálra a dohányzókat.

A teljes cikket elolvashatja a HVG e heti számában.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!