szerző:
Medipress
Tetszett a cikk?

Köztudomású, hogy a terhesség alatti alkoholfogyasztás miatt egy sor abnormalitással láthat napvilágot a születendő gyermek; ezek összefoglaló neve a magzati alkoholszindróma. Egy új kutatás különösen az első trimeszter végére hívta fel a figyelmet, ekkor alakulnak ki a szindróma legjellegzetesebb tünetei.

A szerzők azt is kiemelték, nincs olyan, hogy biztonságos alkoholmennyiség a terhesség alatt, mivel a rendellenességek kialakulásához vezető adag emberenként eltért. „Nem találtunk biztonságos határértéket” – hangsúlyozta Christina Chambers, a Kaliforniai Egyetem gyermekgyógyász, családorvostani és prevenciós professzora. Nem minden gyereknél figyelhető meg az összes jellegzetesség, még az erősen alkoholizáló anyák esetében sem, így bizonyos, hogy léteznek ismeretlen hajlamosító tényezők is.

A kutatás eredményei az Alcoholism: Clinical & Experimental Research című folyóiratban jelentek meg. A szerzők szerint ők vizsgálták meg elsőként a mennyiség, a gyakoriság és az időpont hatását a magzat állapotára. Az amerikai népesség nagyjából 1 százalékánál figyelhető meg a magzati alkohol szindróma, mely testi elváltozásokhoz, viselkedési és tanulási zavarokat okoz. Az ilyen emberek arca abnormális szerkezetű, fejük kicsi, közel ülő szemek és átlagnál alacsonyabb testalkat jellemzi őket.

Marton Szilvia

A kutatásban résztvevő 992 nő 1978 és 2005 között szerepelt a kutatóprogramban. A bizalmasan kezelt adatokkal felmérték a terhesség alatti mérgező hatásokat. A terhességük három harmada alatt kikérdezték őket az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek használatáról, hogy melyik napon, milyen mennyiségben éltek vele. Szülést követően a gyermekek adatait is rögzítették, majd mindegyiküket megvizsgálta egy diszmorfológus, az a szakember, aki felméri a születési elváltozásokat, a magzati alkohol szindrómát és más betegségeket.

A nagyobb mennyiségű alkoholbevitel szorosan összefüggött a kisebb születési súllyal, kisebb koponyaátmérővel, de a legjelentősebb kapcsolatot a fogantatást követő 43-84. nap között elfogyasztott italokkal találták (az első trimeszter második fele). A terhesség ezen szakaszában elfogyasztott minden egyes további pohár ital 25 százalékkal növelte az orr és felső ajak közti kiemelkedés megjelenésének kockázatát, 22 százalékkal az abnormálisan vékony felső ajak, 12 százalékkal az alacsony születési súly és 18 százalékkal a kisebb testhossz esélyét.

"Csaknem 40 évi kutatási anyag áll rendelkezésre a témakörben, de mindig nagy gondot okozott megállapítani az időzítés és a mennyiség mintázatát, ez a munka azonban épp erre koncentrált” – mondta el Tom Donaldson, a washingtoni magzati alkohol-szindróma szervezetének elnöke. „A cikk világosan bemutatja, hogy már a legcsekélyebb mennyiség is kockázatot jelent.” Chambers és munkatársai azt feltételezik, hogy az első hat héten, amikor sok nő még nem is tudja, hogy gyermeket hord a szíve alatt, az alkoholfogyasztás vetéléshez vezethet, bár a kutatásba nem vettek bele olyan nőket, akik elvetéltek vagy halott magzatot hoztak világra.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!