szerző:
Medipress

A vitaminokat és táplálékkiegészítőket fogyasztó emberek nagyobb valószínűséggel halnak meg egy adott időn belül, mint azok, akik nem élnek ezekkel a készítményekkel. Ez derült ki egy finn kutatásból, mely alátámasztja a témával foglalkozó amerikai vizsgálatok eredményeit. A kutatás anyagát az Archives of Internal Medicine közölte le.

Közel 1800 embertől gyűjtöttek adatot a 62-74 éves korosztály tagjai közül, akik egy finn város prospektív közegészségügyi felmérésében vettek részt. Tíz év alatt a 221 vitamint szedő ember közül 59 hunyt el (26,6 százalék), a kiegészítőket mellőző 1553-ból viszont csak 281 veszítette életét (18,1 százalék). Miután rögzítették az egyéb, halálozást befolyásoló tényezőket – mint például az életkor, nem, dohányzás – még mindig 50-70 százalékkal nagyobb maradt a kockázatuk a vitaminfüggőknek – árulta el Tomi-Pekka Tuomainen, a Kelet-Finn Egyetem kutatója.

©

Eredményeik egybecsengenek a nemrég a Minnesotai Egyetemen végzett kutatás során tapasztalakkal. Ott 38 ezer nőt vizsgáltak, akik a kutatás kezdetén átlagosan 62 évesek voltak. Kissé emelkedett halálozási arányt találtak azok körében, akik vitaminokat szedtek. Mindkét helyen összefüggést tártak fel, nem ok-okozati viszonyt. A minnesotai kutatás azt sugallta, hogy a kiegészítőket szedők egy „önkiválasztó” csoport tagjai. Lehetséges, hogy ők már eleve több egészségügyi problémával küzdenek, azért használják a szereket, illetve valószínűbb, hogy a családjukban is vannak betegek (ami azt jelenti, hogy náluk is fennáll a baj kialakulásának veszélye).

Az új kutatás szerint azonban ezek a feltételezések nem magyarázzák a megnövekedett halálozási kockázatot. Toumainen és munkatársai úgy végezték el a felmérést, hogy előzetesen kikérdezték a résztvevőket a már meglevő betegségeikről és a családban előforduló súlyosabb problémákról. Így csökkent valamennyit a kockázat, de mégsem tűnt el teljesen. Az összefüggés oka részben az lehet, hogy a készítmények a szükségesnél több vasat és rezet tartalmaznak, így károsítják az egészséget. Ezek a fémek úgynevezett prooxidánsok, azaz oxidatív stressznek tehetik ki a szervezetet, ami krónikus betegségekhez vezethet, bár ezzel kapcsolatosan még több kutatásra lesz szükség az összefüggés bizonyításához.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Görögországban és Egyiptomban nyaral a legtöbb magyar

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Továbbra is sereghajtók vagyunk nyelvtudásban

Robbanás történt a lyoni egyetemen

Robbanás történt a lyoni egyetemen

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

"Médiazombik fenntartása a cél" - Jávor Benedek panaszt tett az Európai Bizottságnál

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Kiszivárgott: már lehet tudni, milyen új funkciók jönnek az Androidba

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott

Felrobbant egy megcsapolt üzemanyag-vezeték Mexikóban - sok a halott