szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A csípés után fellépő allergia életveszélyes is lehet, a legsúlyosabb forma az anafilaxia. Itthon „csak” a házi méhek és darazsak okoznak veszélyes csípéseket. Mezei Györgyi szakorvos tapasztalatai.

A hártyásszárnyú rovarok körébe tartozó méhek és darazsak csípésétől életveszélyes, egész szervezetet érintő allergiás reakció, más nevén anafilaxia a gyermekek 0,4-0,8 százalékánál, míg a felnőttek 3 százalékánál fordul elő. A csípés normális esetben helyi, 10 centiméternél nem nagyobb átmérőjű, enyhén fájdalmas bőrpírral és ödémával kísért, néhány nap alatt oldódó reakciót okoz. Az ennél nagyobb, néhány órán belül fokozatosan növekvő duzzanat – ami felnőttek 10-15 százalékában jelenik meg – feltehetően IgE (allergiás reakciók kialakulásában jelentős szerepet játszó ellenanyag) által közvetített késői, helyi allergiás reakció. Annak a kockázata, hogy a helyi reakciót mutató érzékenyeknél egy következő csípés anafilaxiás rosszullétet provokál nem több, mint 5-10 százalék.

©

A veszélyeztetettek szűrése nem lehetséges, jelenleg nem ismertek olyan mutatók, amelyek alapján az anafilaxiás reakció biztosan megjósolható volna. A súlyos reakciót mutató betegek nagyobb részében egy előző csípés még nem okozott tüneteket, másrészről egészséges populációban is 10-20 százaléka a méregspecifikus IgE hordozók aránya (akik ennek ellenére tünetmentesen viselnek el csípéseket). A túlérzékenység természetes lefolyásának a vizsgálata azt mutatta, hogy az egész szervezetet érintő allergiás reakciót adó felnőttek körében egy következő csípés a betegek 70-75 százalékában okoz ismételten anafilaxiát, míg gyermekek esetében az ismételt súlyos reakció kockázata csak 40 százalék körüli.

Amennyiben a csípést követő tünetek egyértelműen egész szervezetet érintő allergiás reakcióra utalnak, a beteget el kell látni öninjekciózáshoz adrenalinnal. Ennek legegyszerűbb módja a fecskendőbe csomagolt adrenalin (vagy más néven epinefrin), az auto-injektor felírása. Ez egy olyan komplex gyógyszerkészítmény amely egyben tartalmazza a gyógyszert, a fecskendőt és a tűt, valamint egy nagy megbízhatóságú beadó rendszert, amelynek segítségével a beteg önmagának be tudja adni az injekciót amennyiben és ahol az szükséges. A készítmények jelenleg nem kapnak társadalombiztosítási támogatást, teljes áron juthatnak hozzá a betegek.

A fullánk kiszedése

Ha fullánk kerül csípés után a bőrbe, amilyen gyorsan csak lehet, vegyük ki. Éles késsel, a fullánk belépésével ellentétes irányból távolítsuk el. Ellenőrizzük úgy negyedóra múlva, hogy a duzzanat nem nőtt-e túl nagyra. Ha nem elég a helyi kezelés – antihisztamin –, viszketéscsillapító tablettát vagy cseppet kaphat a rovarcsípett, a csalánkiütés kezelésére. A szokatlan színű, és kinézetű sebes hólyagos eltéréseket, nem viszkető duzzanatokat, várandós vagy szoptató anyák bőrtüneteit orvosnak meg kell mutatni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Ezek most a leginkább megbízható autók egy idei felmérés szerint

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Doku360: Nem félek, inkább unom a halál előjátékának gondolatát

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp

Mozgó matricákkal és személyre szabható hátterekkel bővült a WhatsApp