szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Megint egy körlevél, amely azt állítja, bőrrákot okoznak a naptejek. A Ködpiszkáló blog most ennek járt utána.

És akkor a körlevél. 

Kedves Mindenki!
Az imént  hallottuk a rádióban, hogy mostantól az óvodák ingyen igényelhetnek naptejet  (természetesen a márka is megvan) arra az esetre, ha nyáron kimennek az udvarra. NAGYON KÉRLEK BENNETEKET, NE DŐLJETEK BE ENNEK!!! A naptej RENDKÍVÜL KÁROS! Amíg a flakonban van, addig semmi baj vele, de rögtön, ahogy a bőrünkre kenjük, és a nappal reakcióba lép, káros és visszafordíthatatlan (rákkeltő!) folyamatok indulnak be! Különösen egy zinnamat nevű anyag, ami különféle vegyületek formájában van jelen a naptejekben. Ez adja a naptejek faktorszámát. Minél magasabb faktorú naptejet használunk, annál több van ezekből a vegyületekből a naptejekben.
A legegyszerűbb és ártalmatlan naptej, amit tudok nektek ajánlani, a gyógyszertárakban kapható  hagyományos kakaóvaj. De jó a tiszta napraforgó vagy extra szűz oliva olaj is. A legjobb, ha fél 12 és fél 3 között nem mentek ki a gyerekkel, EZT BE KELL TARTANI!
Bocsánat, de bedühödtem!
Mindenkinek küldjétek tovább!!!

A bőrrák megelőzésének érdekében nagyon fontos, hogy elkerüljük a magas UV-terhelést. Ezért nem szabad nyári napokon a déli órákban napozni, és a leégés elkerülésére fejlesztették ki a napvédő krémeket is. Ezek alkalmazásának racionalitása bizonyított, ezt nagy epidemiológiai vizsgálatok igazolják. Számos olyan nagy összefoglaló cikk jelent meg, ami cáfolja a napvédő termékek feltételezett rákkeltő hatását. Az egyik legátfogóbb közlemény az 1966-2003 közötti vizsgálati eredményeket összegezve azt állapította meg, hogy a naptejek rákkockázatot növelő hatására semmilyen bizonyíték nincs.

És hogy valóban védenek-e a növényi olajok a leégéstől? Egy ezzel kapcsolatos tudományos vizsgálat szerint van ilyen hatásuk, de ez eléggé mérsékelt: a leghatásosabb olívaolajé fényvédő faktora is csak 7,5, ami az EU-ban elfogadott beosztás alapján alacsony védőhatást jelent, azaz ezek nem alternatívái a magasabb védőhatású naptejeknek, -krémeknek (a kakaóvaj napvédő hatásának mértékéről a szakirodalomban, a fontosabb tudományos adatbázisokban nincs adat). Ha kíváncsi a részletekre, látogasson el a blogra, kattintson!

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!