szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pados Gyula a Tétényi úti Szent Imre Kórházban dolgozik már 1983 óta, osztályán elhízott betegeknek segítenek a tartós fogyásban. Egy diéta kidolgozása is a nevéhez fűződik. Íme.

Pados Gyula szerint a fogyókúra alapja az akaraterő és a fegyelem. Vannak olyan alapelvek, amelyeket be kell tartani, ha valóban eredményt szeretnénk elérni. Ilyen például az, hogy naponta háromszor-ötször kell enni, vacsorára viszont már kevesebbet, mert éjszaka lelassul a zsírok lebontása, így több hasznosul abból, amit a késői órákban eszünk meg. Ha pedig két étkezés között megéhezünk, az sem bűn, de ne a csokoládé után nyúljunk, hanem a joghurthoz, gyümölcshöz.

És akkor nézzük a szakorvos által összeállított diéta részleteit. A speciális diéta 600 kalóriás étrenddel indul – ez lehetőleg kórházi körülmények között zajlik –, amely egy hét alatt négy kilogramm fogyást eredményez, s így nagy sikerélményt ad. A második rész a hosszú távú, 1200-1500 kalóriás diéta: ezzel heti fél kilótól szabadulhatunk meg.

Az összeállított étrend nemcsak kalória- és zsírszegény, hanem korlátozza a gyorsan felszívódó szénhidrátokat – fehér kenyér, rizs, krumpli, tészta – is; a szakorvos szerint enélkül lényeges testsúlycsökkenés nem érhető el. Ugyanakkor a fehérjék – sovány húsok, tej és tejtermékek – fogyasztását kiemelten javasolja, legalább napi 40 dkg zöldség és gyümölcs mellett.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!