szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Tíz éve nyílt meg az első budapesti Freywille üzlet: ezt ünnepelte a cég az egykori Párisi Nagyáruház Lotz termében tartott beszélgetős esten május 24-én.

Még mindig nem mentek ki a divatból a tűzzománc ékszerek. Sőt. A nemesfémekkel – arany, ezüst – és esetenként drágakövekkel kombinált tűzzománc gyűrűk, nyakláncok és fülbevalók híres művészek - mint Claude Monet vagy Gustav Klimt - által ihletett motívumokkal hozták meg a világsikert az osztrák Freywille-nek. A cég tíz éve a Régiposta utcában nyitotta meg első magyarországi üzletét, amit később két újabb bolt követett: az akkori Ferihegyi Reptéren és az Andrássy úton.

Hogy mi az üzleti siker titka, hogyan lehet felépíteni és felfuttani egy ékszercéget, arra Friedrich Wille adta meg a választ a budapesti sajtóeseményen. „Üzeneteket próbálunk megfogalmazni az ékszerekkel. Ha nap mint nap elönti valami jó érzés az embereket, amikor ránéznek az ékszereikre, akkor ez működik” - így Wille. A mostani irány, a modern vonal - az új kollekciót, a Spririt of Africát napsütés, az arany, a homok, az állatminták és a meleg földszínek ihlették -, harminc éve a művészeti igazgató, Simone Gruenberger-Wille (ma Friedrich Wille felesége) ötlete volt.

Az első kollekció az impresszionosta festő, Claude Monet késői munkásságát idézi: lágy, pasztellszínek, elmosodó motívumok és vonalak. Az osztrák Friedensreich Hundertwasser és Gustav Klimt is önálló kollekciót ihletett, ahogy a cseh művész, Alphonse Mucha is. Így kerültek a karkötőkre, gyűrűkre, medálokra ornamentikus elemek, indák és lágyan kanyargó vonalak, vagy épp harsány színekből összeálló foltok, nonfiguratív minták.  

A tűzzománc ékszereket árusító manufaktúrát Michaela Frey hívta életre Bécsben, 1951-ben. A kis üzlet kézzel készített termékei akkor lettek igazán népszerűek, amikor a vállalatnál akkor már tíz éve ügyvédként dolgozó Friedrich Wille betársult, és létrejött a ma is ismert brand. Amikor Michaela 1980-ban meghalt, Wille megvette az egész céget, és kezdetét vette egy erőteljes profilváltás, a művészet - közvetve a szépség iránti rajongás - és az ékszerkészítés szimbiózisa. Mára világszerte 86 bolt működik, 500 alkalmazottal.

©

A míves tűzzománc ékszerek egyébként nem olcsók, egy gyűrű körülbelül 75 ezer forinttól indul (a fehérarany jóval drágább.) Nem mindennapi viseletre készülnek, kevésbé strapabírók, mint az egyszerű nemesfémből készült darabok, ezért érdemes odafigyelni rájuk.

És hogy hogy készülnek a tűzzománc ékszerek? „Először az üvegporból és ásványokból álló tűzzománcot 800 fokon megolvasztják, majd 4 rétegben felviszik egy fém alapra. Ez minden felhasznált színnél külön procedúra, és az egyes darabok általában 12-20 színből állnak. A kész berakást ezután aranyporral vonják be, majd belehelyezik egy 24 karátos arannyal vont, bronz foglalatba. ” - olvasható a vanity.hu-n.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Megnézték, mi történik, ha egy stadionnyi ember közé beeresztenek pár koronavírusost

Felszállt a második szlovák repülő autó

Felszállt a második szlovák repülő autó

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg

Scarlett Johansson a járvány közepén férjhez ment, és ezt egy szokatlan helyről tudtuk meg